Protest zelenih zbog odbijanja Deklaracije za Srbiju bez GMO
Foto: Tanjug

Protest zelenih zbog odbijanja Deklaracije za Srbiju bez GMO

Društvo -
Stranka Zeleni Srbije izrazila nezadovljstvo što poslanici nisu prihvatili da se na dnevni red parlamenta nađe Deklaracija za Srbiju bez genetički modifikovanih organizama (GMO)

BEOGRAD - Stranka Zeleni Srbije danas je izrazila nezadovljstvo što poslanici nisu prihvatili da se na dnevni red parlamenta nađe Deklaracija za Srbiju bez genetički modifikovanih organizama (GMO).Ta stranka navodi da je "samo 65 poslanika glasalo da Deklaracija dođe na dnevni red današnjeg zasedanja".

"U ovom trenutku imamo 48 opština i gradova koje su proglasile svoje lokalne samouprave za teritorije bez genetički modifikovanih organizama", navode Zeleni Srbije u saopštenju.

Zeleni smatraju da je to bio "dobar signal poslanicima ostalih političkih stranaka da se ujedine oko ovako važnog pitanja i izglasaju Deklaraciju".

Ta stranka ističe da država Srbija treba odmah da ojača ustanove i procedure neophodne za strogu, potpunu i kvalitetnu kontrolu GMO i proizvoda od GMO.

"Sadašnji zakon, iako je formalno restriktivan, nije razrađen odgovarajućim podzakonskim aktima i pravilnicima, pa se ostavlja mogućnost za zloupotrebe", navode Zeleni u saopštenju.

Zeleni Srbije protestovali su danas jer poslanici Skupštine Srbije nisu prihvatili da se na dnevni red sednice parlamenta uvrsti Deklaracija o Srbiji bez genetski modifikovanih organizama.

Kako se navodi u saopštenju, inicijativu je podneo predsednik i poslanik Zelenih Srbije Ivan Karić, ali je za nju glasalo 65 poslanika.Ta deklaracija usvojena je u 48 opština i gradova koje su proglasile svoje lokalne samouprave za teritorije bez genetički modifikovanih organizama, a potpisima ju je podržalo 36.000 građana.

"Država Srbija treba odmah da ojača ustanove i procedure neophodne za strogu, potpunu i kvalitetnu kontrolu GMO i proizvoda od GMO.Sadašnji Zakon, koji iako je formalno restriktivan nije razrađen odgovarajućim podzakonskim aktima i pravilnicima, pa se ostavlja mogućnost za zloupotrebe. Procena rizika i koristi upotrebe GMO mora da uključi sve aspekte, na svim nivoima, i dok se to ne desi Srbija mora da se zaštiti od interesa velikih kompanija", naveli su Zeleni.

Dodaje se da je od 240 suverenih zemalja sveta samo 37 njih prihvatilo uslove Svetske trgovinske organizacije u vezi sa liberalizacijom genetički modifikovanih organizama.

"Zeleni Srbije ne žele da pristanu na krivično delo ucene od strane STO. Da li sme jedna nezavisna zemlja koja je zarađivala od proizvodnje, prodaje i izvoza kvalitetnog semena na to da pristane?

Da li smemo sebi da dozvolimo da jednog dana postanemo zavisni od tuđeg GMO semena ili tuđe volje kada je hrana u pitanju", navodi se u saopštenju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track