Dušan Borovica otkriva Elezovićeva muljanja
Foto: Beta

Policija provalila šemu malverzacija s kreditima Razvojne banke Vojvodine

Dušan Borovica otkriva Elezovićeva muljanja

Društvo -
Uhapšeni Dušan Borovica kredit dobio zahvaljujući Dušanu Elezoviću, funkcioneru DS, zbog čega je tužilaštvo spremno da mu ponudi status svedoka-saradnika, tvrde u istrazi

BEOGRAD - Sužava se krug oko Đilasovog bliskog saradnika.Predsednik Izvršnog odbora DS Dušan Elezović, desna ruka lidera demokrata Dragana Đilasa, uskoro će se naći oči u oči sa inspektorima Radne grupe MUP za borbu protiv korupcije, kojima će morati da objasni svoju ulogu oko malverzacija s kreditima Razvojnoj banci Vojvodine (RBV). Elezovićevu sudbinu, kako saznajemo, verovatno će zapečatiti Dušan Borovica, vlasnik više putarskih firmi koji je uhapšen u sredu zbog uzimanja nezakonitih kredita od RBV.Vrh piramide- Već sad je jasno da je Elezović bio kapa svega, nijedan kredit u RBV nije mogao da se odobri bez njega. Čovek je bukvalno davao naloge banci. Po njegovom nalogu su odobravani krediti, zbog čega ta banka ima štetu više desetina miliona evra. Njegove naloge direktno je sprovodila u delo Biljana Jovanović, jedan od privedenih čelnika RBV - kaže izvor Kurira iz istrage.Prema rečima našeg sagovornika, Borovica je u višegodišnjim „posebnim“ odnosima s vrhom vojvođanskih demokrata sa Elezovićem na čelu.- I krediti koje je Borovica uzimao vezani su za Elezovića. Nije isključeno da će tužilaštvo ponuditi Borovici status svedoka-saradnika. Međutim, to zavisi od njega, od toga kako se pokaže - dodaje naš sagovornik.Ključno svedočenjeBorovica je uhapšen u okviru istrage koja se vodi u vezi s malverzacijama u RBV. Sumnja se da su njegovim preduzećima odobrili 45 kredita od 25 miliona evra bez adekvatnih bankarskih garancija. Krediti nisu vraćeni jer su kao garancija korišćene menice, ovlašćenja i međusobna jemstva Borovičinih firmi koje su već bile prezadužene. - Osnovano se sumnja da je upravo po Elezovićevom nalogu RBV i odbravala takve kredite - zaključuje izvor Kurira.

Već sad je jasno da je Elezović bio kapa svega, nijedan kredit u RBV nije mogao da se odobri bez njega
Već sad je jasno da je Elezović bio kapa svega, nijedan kredit u RBV nije mogao da se odobri bez njega

Sekretar DS okrivila ElezovićaMeđu spornim kreditima RBV je i onaj odobren DS od 360 miliona dinara. Kako je Kurir već pisao, tim povodom je saslušana i Tamara Tripić, sekretar DS, koja je u policiji kao glavnog krivca za taj kredit označila upravo Elezovića. Demokrate su kod RBV uzele kredit za troškove kampanje, ali bez garancije. Uprkos povoljnim uslovima, dug nisu vraćali, zbog čega im je račun bio blokiran oko dva meseca, dok nisu obezbedili novac od članova stranke i garantovali privatnom imovinom.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track