NAŠE PARE: Zbog grešaka bacili pola miliona evra!

NEVEROVATNO Komisija za trošenje našeg novca

NAŠE PARE: Zbog grešaka bacili pola miliona evra!

Društvo -
Tutumraci Komisija za zaštitu konkurencije donela pogrešne odluke, zbog čega plaća odštetu. Direktorka Vesna Janković je nesmenjiva, a „nagrada“ za propuste plata od 300.000 dinara

BEOGRAD - Sve greške se plaćaju.Komisija za zaštitu konkurencije (KZK) iskeširala je prošle godine više od pola miliona evra zarađenog novca na račun kompanija kojima je, kako je sud utvrdio, prethodno pogrešno odredila kazne. Iako se novac, umesto u budžet, preko kamata sliva na račune privatnih kompanija, na smenu rukovodstva niko i ne pomišlja jer je to nezavisno telo.

Kazne trećina rashodaUmesto u državnu kasu, komisija je 13. decembra prošle godine uplatila ukupno 74.235.034,05 dinara (651.184 evra po tadašnjem kursu) na račune kompanija „Imlek“ i „Mlekara Subotica“, koje je ranije donetim rešenjima kaznila za dominantan položaj na tržištu.Isplaćeni novac čini čak 34,05 odsto ukupnih rashoda komisije, piše u izveštaju o radu za 2012. Kako kaže izvor Kurira, od 24 upravna spora koja su vođena prošle godine, čak 17 rešenja komisije koja su potvrđena pred Upravnim sudom oborio je Vrhovni kasacioni sud.Nesmenjiva direktorka- VKS je oborio i rešenje KZK, kojim je Veterinarsku komoru kaznio sa 1,24 miliona dinara. Upravni sud oborio je i rešenje kojim je zbog kartelskih sporazuma komisija odredila višemilionske kazne za 13 velikih farmaceutskih kompanija. Uprkos greškama zbog kojih država trpi štetu, direktorku Vesnu Janković niko ne pokušava da smeni. Ona je u komisiju došla preko Zvonka Nikezića jer mu je rođaka. Prima platu od 300.000 dinara mesečno, iako je KZK opao ugled jer ona ne prima nikoga iz EU pošto ne govori engleski - kaže naš sagovornik.U Veterinarskoj komori potvrdili su nam da je Vrhovni kasacioni sud poništio kaznu koju im je izrekao KZK. U Vrhovnom kasacionom sudu potvrdili su nam da su poništili neka rešenja KZK, dok iz Upravnog suda do zaključenja ovog broja nismo dobili odgovor.

Može joj se... Direktorka komisije Vesna Janković
Može joj se... Direktorka komisije Vesna Janković

Niko ne sme da ih pipne U Ministarstvu trgovine nezvanično saznajemo da komisiju kao nezavisno telo niko ne sme da pipne.- To je nezavisno regulatorno telo. Njih niko ne sme da pipne, a kamoli nekoga da smeni. Moramo da menjamo zakon, spremamo se za to, što će nam biti osnov da uspostavimo red u tim telima. Jedino po tom osnovu nešto može da se promeni. Mislim da je direktorka sudija porodičnog prava. Kakve veze ima s privredom? - pita se naš sagovornik iz Ministarstva trgovine, u kojem zvanično nisu hteli da govore na ovu temu.

Smetaju im pitanja U KZK priznaju da su „Imleku“ i „Mlekari Subotica“ platili ukupno 74,2 miliona dinara za kamate, pošto je Vrhovni kasacioni sud poništio odluku Upravnog suda.- Upravni sud odbio je tužbe i potvrdio rešenje kojim je određena mera zaštite konkurencije, čime je rešenje postalo pravosnažno. Po osnovu tog rešenja, stranke su uplatile kaznu 9. juna 2011 - pravdaju se u komisiji, u kojoj su odbili da odgovore na pitanja koja su se odnosila lično na Vesnu Janković jer su, kako tvrde, „maliciozna i uvredljiva“.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track