PODRŠKA: Pomoć omladini na selu!

Program za razvoj preduzetništva u ruralnim oblastima Kikinde, Zrenjanina...

PODRŠKA: Pomoć omladini na selu!

Društvo -
Značajno Kako bi mladim ratarima olakšali započinjanje posla, USAID i ministarstva omladine i poljoprivrede obezbedili plastenike, obuku, savete...

ZRENJANIN - Pomoć na samom početku uvek je najznačajnija.Da bi se mladi zadržali na selu, pre svega moraju da imaju šansu da rade i zarade. Upravo tu šansu odlučila je da im pruži Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) u saradnji s Ministarstvom omladine i sporta i Ministarstvom poljoprivrede. Oni su pokrenuli zajednički projekat za razvoj omladinskog poljoprivrednog preduzetništva u ruralnim oblastima u Srbiji, koji je predstavljen u istraživačkom centru u Belom Blatu kod Zrenjanina.Da ostanu na selu- Podrška omladini na selu važna je pre svega zbog demografskih karakteristika ruralnog područja, kao što su starenje stanovništva, migracije mladih, nezaposlenost, loša obrazovna struktura - izjavio je državni sekretar za omladinu Nenad Borovčanin, koji je prisustvovao predstavljanju projekta koji ima za cilj da pomogne mladima na selima u Kikindi, Novom Bečeju i Zrenjaninu.Prema njegovim rečima, ideja je da se mladima pomogne da pokrenu sopstveni posao u oblasti poljoprivrede.- Kroz projekat oni će dobiti adekvatna znanja, pružaće im se savetodavne usluge, kao i mentorstvo sve vreme tokom trajanja programa, a biće im i olakšan pristup tržištu i plasman proizvedene robe - objasnio je Borovčanin.Velika donacijaNajvažnije je to što će podrška biti konkretna - kroz donaciju maksimalno 40 plastenika, koje će mladi poljoprivrednici moći da koriste za sopstveni biznis na selu.(K. M.)

Saradnja s mladima iz SlovenijeU planu je i povezivanje s mladim poljoprivrednicima Slovenije kako bi imali priliku da se upoznaju s načinom rada u zemlji EU, ali i dobiju više informacija o evropskim fondovima za razvoj. Potpisivanju sporazuma prisustvovali su direktor projekta Hauard Okmah i državni sekretar za omladinu Nenad Borovčanin.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track