Najnovije vesti

Privatni izvršitelji uspešno uteruju dugove

Privatni izvršitelji uspešno uteruju dugove

Društvo
Za godinu dana od početka rada privatnih izvršitelja u Srbiji, procenat naplate komunalnih potraživanja je 30 do 35 odsto, naveo je predsednik Komore izvršitelja Mihailo Dragović

BEOGRAD - Za godinu dana od početka rada privatnih izvršitelja u Srbiji, procenat naplate komunalnih potraživanja je 30 do 35 odsto, a ranije su postojali milioni predmeta koji su stajali deset godina i nije preduzeta nijedna radnja, rekao je danas predsednik Komore izvršitelja Mihailo Dragović.

Prvo što strani investitori gledaju kada dođu u neku zemlju jeste kako da naplate svoje potraživanje, rečeno je na brifingu za novinare u prostorijama Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju i navedeno da su Telekom, Infostan, među najvećim poveriocima u Srbiji.

Uvođenjem privatnih izvršitelja država je prenela javna ovlašćenja za sprovođenje izvršenja na profesionalne izvršitelje.

To međutim nikako ne znači da je samo država poverilac, već i građani koji traže na primer naplatu neisplaćenih zarada, nakandu štete i drugo.

Prema rečima Dragovića, još je rano za statističke podatke, ali je već sada evidentno da je poboljšana efikasnost naplate potraživanja u odnosu na sudske izvršitelje, iako još nije urađen prvi "talas" kontrole i nadzora.

Takođe, ni broj izvršitelja još nije popunjen, jer od potrebnih 330 za celu Srbiju radi nešto više od 80, rečeno je na brifingu u GIZ, koji kroz Projekat za pravnu reformu u Srbiji pruža podršku unapređenju pravnog i institucionalnog okvira za snažnu vladavinu prava i stabilan ekonomski razvoj.

U Beogradu radi 45 izvršitelja, rečeno je na skupu i navedeno da brzina postupaka i procenat naplate potraživanja daju nadu za uspešno uvođenje ovog instituta, uz poruku dužnicima i poveriocima da nema odugovlačenja plaćanja duga godinama, kako što je ranije bilo.

Sada se dešava da, od momenta kada prime predmet, do prodaje nekretnine iz koje treba da naplate dug, ne prođe ni 20 dana, rečeno je na skupu i navedeno da su izvršitelji zapravo preduzetnici i da ih ne plaća država.

Na poveriocu je odluka da li će izabrati privatnog izvršitelja, čiji rad zavisi od uspeha naplativosti, jer od toga dobija naknadu, ili će dati poverenje sudskom izvršitelju, rečeno je na skupu.

Iskustvo Makedonije je preneo Gordan Stanković navodeći da su 2006. godine, kada je u toj državi uveden ovaj institut, privatni izvršitelji preuzeli 6.300 predmeta i naplatili 20 miliona evra potraživanja.

Prošle godine izvršitelji su imali 164.000 predmeta i naplatu od 104 miliona evra, rekao je Stanković i naveo da efikasno izvršenje privlači investitore.

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...