Usvojen Zakon o železnici

Usvojen Zakon o železnici

Društvo -
Novi koncept organizacije železnice u Srbiji trebalo bi da omogući kvalitetniji i efikasniji železnički sistem, njegovo integrisanje u tržište transportnih usluga i više prevoznika na srpskim prugama

BEOGRAD - Skupština Srbije usvojila je danas Zakon o železnici koji bi, prema rečima predlagača, trebalo da uvede konkurenciju u železnički saobraćaj i omogući završetak reorganizacije Železnice Srbije.

Predviđeno je da se upravljanjem infrastrukturom i prevozom putnika bave razdvojena preduzeća. Novi koncept organizacije železnice u Srbiji trebalo bi da omogući kvalitetniji i efikasniji železnički sistem, njegovo integrisanje u tržište transportnih usluga i više prevoznika na srpskim prugama, naveo je predlagač.

Utvrđeno je da železnička infrastruktura bude dobro u opštoj upotrebi u svojini Republike Srbije, a upravljanje železničkom infrastrukturom je delatnost od opšteg interesa. Delatnost upravljanja železničkom infrastrukturom obavljaće posebno privredno društvo, koje može da upravljanje na delovima infrastrukture za koje nema ekonomski interes prenese na upravljača kojeg osniva pokrajina ili jedinica lokalne samouprave.

Železnice Srbije su 2011. godine počele reorganizaciju iz javnog preduzeća u akcionarsko društvo. Zakonom su definisane procedure otkupa železničkih trasa od upravljača i proširena ovlašćenja Direkcije za železnice u donošenju podzakonskih propisa za regulisanje železničkog i kombinovanog saobraćaja.

Predviđeno je da Direkcija za železnicu izdaje, suspenduje i oduzima licence o bezbednosti za upravljanje železničkom infrastrukturom. U njenoj nadležnosti biće i izdavanje, produženje važenja i oduzimanje sertifikata o bezbednosti za prevoz, kao i provera da li se upravljači infrastrukture i železnički prevoznici pridržavaju uslova utvrđenih u njima.

Direkcija će, kako je predviđeno, preduzimati mere za sprečavanje nelojalne konkurencije i diskriminatornog ponašanja kao i da odlučuje po žalbama podnosilaca zahteva za dodelu trase voza. Predviđeno je i utvrđivanje Nacionalnog programa železničke infrastrukture, planskog akta od nacionalnog značaja, koji na predlog Vlade, donosi Skupština Srbije.

Usvojen izveštaj o kontroli službi bezbednosti

Skupština Srbije usvojila je danas Izveštaj parlamentarnog Odbora za kontrolu službi bezbednosti, čime je završeno glasanje o svim tačkama dnevnog reda današnje sednice. Reč je o izveštaju o izvršenom nadzoru nad radom službi bezbednosti za 2012. godinu. Za usvajanje izveštaja glasao je 131 poslanik. Skupštinski odbor je u svom izveštaju naveo da zbog nedostatka normativnog okvira nije bio u stanju da u potpunosti ostvari neposredni nadzor nad radom službi bezbednosti i najavio mogućnost da se u narednom periodu izradi poseban zakon kojim će se urediti nadzor nad službama bezbednosti.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track