SNS: Da je poštovan zakon nestašice lekova ne bi bilo

SNS: Da je poštovan zakon nestašice lekova ne bi bilo

Društvo -
Član ekonomskog saveta SNS Bojan Terzić je rekao i da je očigledno da one apotekarske ustanove koji ne primenjuju zakon žele da nastave da rade "po starom i da primenjuju svoje interne procedure"

BEOGRAD - Srpska napredna stranka saopštila je danas da su sve apotekarske ustanove, pa i beogradska obavezne da lekove koji se izdaju na recept nabavlju po Zakonu o javnim nabavkama ocenivši da do nedavne nestašice medikamenata u prestonici ne bi došlo da je to poštovano.

Član ekonomskog saveta SNS Bojan Terzić je rekao i da je očigledno da one apotekarske ustanove koji ne primenjuju taj zakon žele da nastave da rade "po starom i da primenjuju svoje interne procedure". On je na konferenciji za novinare rekao i da je za razliku od Apotekarske ustanove "Beograd" Uprava Ministastva odbrane za vojno zdravstvo poštovala Zakon o javnim nabavkama i da u njihovim apotekama nije bilo nestašice lekova" i imaju zalihe do kraja godine".

Terzić je podsetio i da je posle Državna revizorska institucija utvrdila da je apotekarska ustanova "Beograd" nabavljala lekove koji se izdaju na recept bez sprovođenja postupka javnih nabavki i da osnov po kome je to radila nije u skladu sa pozitivnim zakonskim propisima. On je rekao i da je, potom Ministarstvo finansija, na zahtev Apotekarske ustanove "Beograd" ukazalo početkom januara da "ni u jednom od mišljenja ovo ministarstvo nije nedvosmisleno iznelo stav o tome da apoteke, bez primene Zakona, mogu da vrše nabavku lekova".

Terzić smatra i da je Apotekarska ustanova "Beograd" - 18. januara kada je dobila odgovor Ministarstva finansija mogla da obezbedi nabavku potrebnih medikamenata pa i insulina u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama. Prema njegovim rečima, umesto da postupe zakonu najavljivali su u medijim nestacije i time podsticali građane da stvaraju zalihe lekova "čime su jasno rekli da hoće da nastave po starom".Terzić je istakao i da se svuda u Evropi svi lekovi koji se izdaju na recept, odnosno plaćeju iz državnog budžeta nabavljaju preko javnih nabavki i da se time stvarju uštede i omogućava veća snabdevenost.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track