DONACIJA: Urgentnom centru 7.000 evra

DONACIJA: Urgentnom centru 7.000 evra

Društvo -
Novac su donirale članice Srpskog udruženja za energiju vetra koje su umesto proslave Svetskog dana vetra 15. juna odlučile da doniraju novac

BEOGRAD - Urgentnom centru Kliničkog centra Srbije (KCS) uručena je danas donacija od 7.000 evra za nabavku aparata i opreme.

Novac su donirale članice Srpskog udruženja za energiju vetra (SEWEA), koji su umesto proslave Svetskog dana vetra, koji se u svetu obeležava 15. juna, odlučile da doniraju sredstva od 7.000 evra Urgentnom centru za nabavku aparata i opreme.

Direktor Urgentnog centra Zlatibor Lončar zahvalio se na donaciji i naglasio da se prvi put dešava da neko na taj način, umesto na proslavu novac usmeri na lečenje ljudi.

"Zahvaljujem se na ovoj donaciji i ideji, od ovog novca biće kupljeni aparat za fizikalnu medicinu i neophodan instrument za neurohirurgiju", rekao je Lončar.

Direktorka Klinike za fizikalnu medicinu KCS Sanja Tomanović Vujadinović navela je da je reč o aparatu za iskašljavanje koji će pomoći najtežim pacijentima prilikom skidanja sa respiratora.

"Aparat se koristi u završnom lečenju, kada se pacijent odvaja od mašine i pomaže mu u izbacivanju sekreta. Na taj način se ubrzava oporavak i smanjuje mogućnost infekcije", naglasila je ona.

Načelnik Odeljenja neurohirurgije Urgentnog centra Toplica Milojević rekao je da će na to odeljenje biti nabavljen uređaj neophodan za radnje poput odstranjivanja tumora.

Direktorka SEWEA Ana Brnabić pojasnila je da su ove godine Svetski dan vetra odlučili da proslave na neuobičajen način."Umesto da ga obeležimo sa još jednim događajem odlučili smo da novac usmerimo Urgentnom centru KCS. Čini nam se da ova ustanova nije dovoljno prepoznata kod donatora", navela je ona.

Osim uručenja donacije, danas je potpisan Protokol o saradnji tog udruženja i KCS, koji podrazumeva nastavak donacija.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track