Litvanija ratifikovala SSP sa Srbijom

Litvanija ratifikovala SSP sa Srbijom

Politika -
Parlament Litvanije SSP je usvojio sa 73 glasa za, dok su četiri poslanika bila uzdržana

VILNJUS - Parlament Litvanije ratifikovao je danas Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju Srbija - EU, objavili su litvanski mediji.

SSP je usvojen sa 73 glasa za, dok su četiri poslanika bila uzdržana. Srbija i EU potpisale su 29. aprila 2008. godine Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju i Prelazni trgovinski sporazum. SSP stupa na snagu tek kada ga ratifikuju sve zemlje, a u međuvremenu se primenjuje Prelazni trgovinski sporazum, koji se odnosi na trgovinske aspekte SSP.

Pošto sporazum ratifikuje i poslednja članica EU, ostaje još da ga Savet EU prihvati u ime Unije. Sporazum stupa na snagu prvog dana drugog meseca nakon što EU obavesti Srbiju da je ratifikovala SSP.

Litvanija je do danas bila jedina zemlja EU koji nije ratifikovala SSP, na šta su uticali problemi u vezi sa litvanskim investicijama u Srbiji i rivalstvo prilikom izbora predsednika Generalne skupštine UN.

Premijer Srbije Ivica Dačić je prilikom posete litvanskom parlamentu u aprilu rekao da je Srbija spremna da rešava probleme u vezi sa investicijama kao i da podrži kandidaturu Litvanije za članicu u Savetu bezbednosti UN. Neuspele litvanske investicije se pominju pre svega u kontekstu sporne privatizacije Beogradske industrije piva.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track