BAHATO: Za zakup lokala tajkuna časte 5.000 evra mesečno
Foto: Dragan Kadic

Sumnjiv posao Komisije za zaštitu konkurencije

BAHATO: Za zakup lokala tajkuna časte 5.000 evra mesečno

Društvo -
Ima se, može se Za poslovni prostor u vlasništvu firme koja se povezuje s Filipom Cepterom, KZK od 2007. iskeširao 700.000 €

BEOGRAD - Nije beg cicija, pogotovo ne kad se razbacuje tuđim novcem.Komisija za zaštitu konkurencije (KZK) zakupila je zgradu u Ulici kneginje Zorke 7, u vlasništvu kiparske firme „IF Global holding limitid“, povezane s Filipom Cepterom. Poslovni prostor od oko 740 kvadratnih metara je još davne 2007. KZK zakupio bez raspisivanja javnog tendera po ceni od 11.250 evra, a za šest godina na ime zakupa iskeširao je 700.000 evra, naveo je portal Pištaljka.PreplaćenoDa KZK, koji danas plaća zakup 8.900 evra mesečno, preplaćuje poslovni prostor za više od 5.000 evra, vidi se kad se svota od 8.900 evra uporedi s cenom poslovnog prostora prema cenovniku Agencije za poslovni prostor Grada Beograda iz decembra 2012. Prema njemu, cena kvadrata poslovnog prostora u prvoj zoni, u koju spada Ulica kneginje Zorke, iznosi 557 dinara. To znači da zakup poslovnog prostora površine 740 kvadrata koji koristi KZK po tom cenovniku iznosi 3.760 evra mesečno prema jučerašnjem kursu.I Katarina Lazarević, vlasnik agencije za nekretnine „Alka“, kaže da KZK plaća previsoku cenu.- Realna tržišna cena mesečnog zakupa poslovnog prostora od oko 700 kvadrata je oko 3.500 evra - ističe ona. Ugovor o zakupu poslovnog prostora na pet godina KZK, kako navodi portal Pištaljka, nije 2007. potpisao s pravim vlasnikom zgrade, firmom „Beogradšped“, već s njenim podzakupcem, firmom „Faring“, čiji je vlasnik biznismen Branislav Grujić. Komisija je Grujiću plaćala mesečni zakup od 11.250 evra, a Grujić je zvaničnom vlasniku zgrade „Beogradšpedu“ plaćao, kako se navodi u godišnjem izveštaju Komisije, godišnje 37.000 evra, tvrdi ovaj portal.Sumnjive vezeU junu 2009. sporazumno je raskinut ugovor između Komisije i Grujića, a KZK je sklopio nov ugovor o zakupu s firmom „Beoinvest 2009“, koju je u februaru iste godine osnovao „Beogradšped“, i vilu u Kneginje Zorke 7 prepisao na nju kao osnivački kapital. Samo 16 dana od osnivanja firme „Beoinvest 2009“, „Beogradšped“ je prodaje preduzeću „Juropian investment“. Time i zgrada u Kneginje Zorke postaje vlasništvo „Juropijan investmenta“, čiji je vlasnik, prema Agenciji za privredne registre, kiparska firma „IF global holding limitid“. Sedište „Juropijan investmenta“ je na istoj adresi na kojoj i firma „Cepter internešenal“. Direktor „Juropijan investmenta“ je Mirko Rašić, a „Cepter internešenala“ njegov sin Đorđe, obojica često pominjani kao bliski saradnici Filipa Ceptera.

Sumnja se da je filip cepter vlasnik prostora KZK
Sumnja se da je filip cepter vlasnik prostora KZK

Niko ne želi da se oglasiMirko Rašić juče nije odgovarao na naše pozive, a odgovor da li je Filip Cepter vlasnik zgrade u kojoj je smeštena Komisija nismo dobili ni iz advokatske kancelarije Sanje Turlakov, koja je njegov zastupnik.Ni iz Komisije do zaključenja ovog broja nismo dobili odgovore u vezi s tako visokom cenom koju plaćaju za zakup poslovnog prostora.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja