OTIMAČINA: Škole nas lažu da je đački dinar obavezan!
Foto: Think

Kako u Srbiji deru roditelje učenika

OTIMAČINA: Škole nas lažu da je đački dinar obavezan!

Društvo -
Upozorenje Iako zvanično tvrde da donacija nije obavezna, škole roditelje ubeđuju u suprotno

BEOGRAD - U školama sve rade da deci izvuku što više para.Takozvani đački dinar u pojedinim školama u Srbiji iznosi čak 2.500 dinara po detetu. Iako zakon đake ne obavezuje da ga plate, u školama to umeju da prećute i da od učenika zahtevaju ovaj namet još prilikom upisa u školsku godinu, koji počinje ovih dana.

Majka dvoje srednjoškolaca M. S. iz Beograda kaže za Kurir da iz njene kuće ode čak pet hiljada dinara za „đački dinar“ i da u školi čak i ne napominju da je to dobrovoljna donacija, već je predstavljaju kao obavezan namet.Kriza- Došla sam dotle da nemam da dam deci pare za taj „đački dinar“ jer je upis bio neposredno pre plate. Tad mi je i prvi put sinulo da to možda nije ni obavezno. Nije mi bilo teško da pozovem prosvetnu inspekciju i potvrđeno mi je da je ovo prikupljanje novca isključivo dobrovoljno i da nijedna škola ne sme da njime uslovljava roditelje. To znači da, ako neko nema, može da upiše dete u školu a da ne plati „đački dinar“, pa sam ja ove godine za starije dete platila, a za mlađe nisam - priča M. S.Nejednak tretmanKurir je pozvao više srednjih škola i ustanovili smo da se iznos „đačkog dinara“ kreće od 1.000 do 2.500 dinara, a da pojedine škole ovaj iznos zahtevaju prilikom upisa. Kad je novinar Kurira, predstavljajući se kao roditelj učenika, pozvao jednu školu da se raspita o upisu, sekretari su rekli da je „đački dinar“ obavezan. Kad je posle pola sata tu istu školu nazvao i predstavio se kao novinar Kurira, rečeno mu je da se poštuju zakoni i da je na roditeljima odluka da li će platiti. Direktor Druge ekonomske škole u Beogradu Dejan Nedić objašnjava za Kurir da je „đački dinar“ strogo dobrovoljan.- Najvažnije je da svi znaju da je „đački dinar“ strogo dobrovoljan i da niko nema pravo da prisiljava roditelje da ga plaćaju. Odluku o njegovom uvođenju donosi školski odbor na predlog saveta roditelja, a visinu „đačkog dinara“ određuje savet roditelja škole, uz konsultacije s direktorom i šefom računovodstva - kaže Nedić.

Donacija ne sme biti nametPredsednik Foruma beogradskih gimnazija Miodrag Sokić slaže se s činjenicom da pojedini roditelji ne znaju da je „đački dinar“ isključivo dobrovoljan i osuđuje sve škole koje roditeljima to prećute ili time uslovljavaju upis đaka.- „Đački dinar“ ne sme biti namet. Nije nemoguće da pojedine škole to zloupotrebljavaju, ali zakon propisuje da je to isključivo dobrovoljno prikupljanje novca i nikako ne sme da bude drugačije - kaže za Kurir Sokić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track