SENJSKI RUDNIK: Dežer prolazi, a Kurir se čita!
Foto: Tanjug

Među narodom

SENJSKI RUDNIK: Dežer prolazi, a Kurir se čita!

Društvo -
Šef delegacije Evropske unije u Srbiji ispričao s sa meštanima, ali i sišao u okno među rudare
1 / 6 Foto: Tanjug

DESPOTOVAC - Ministar kulture i informisanja Bratislav Petković i ambasador, šef Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji Vensan Dežer posetili su Senjski rudnik, rodno mesto industrijalizacije Srbije osnovano 1853. godine.

Francuski diplomata posetu je iskoristio i da se ispriča sa meštanima, ali i da siđe u rudarsko okno.

U Senjskom rudniku sprovodi se prvi projekat u regionu Zapadnog Balkana koji se bavi rehabilitacijom industrijskog nasleđa i problemom ekonomske stagnacije i depopulacije sa kojim se suočavaju industrijska naselja.

Evropska unija obezbedila je finansijska sredstva od 1,5 miliona evra za rekonstrukciju i restauraciju objekata Aleksandrovog Potkopa (stara administrativna zgrada, Muzeja ugljarstva, radionica - kovačnica) i projekat "Tehnička pomoć za osnivanje Regionalnog centra kulturne baštine Senjskog rudnika" odnosno edukaciju i obuku lokalnog stanovništva, navodi se u saopštenju ministarstva kulture.

Tom prilikom Dežer je simbolično predao ključeve rekonstruisane zgrade kovačnice predsedniku opštine Despotovac Dejanu Nenadoviću i zajedno sa Petkovićem obišao izložbu radova nastalih tokom likovne kolonije "Senjski Rudnik - Grad rudara".

Potpisan je i Memorandum o razumevanju - Politička saglasnost između ministarstava, opština i Saveta Evrope u sprovođenju Pilot projekta lokalnog razvoja Resava-Mlava.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track