Nikolić: Uspešnima omogućiti da napreduju u Srbiji
Foto: Rts

Donacija

Nikolić: Uspešnima omogućiti da napreduju u Srbiji

Društvo -
Predsednik Srbije poručio je da je posvećen tome da Srbija uspešnim učenicima, koji ostvaruju značajne rezultate u svom školovanju omogući da u svojoj zemlji stignu do neslućenih visina

BEOGRAD - Predsednik Srbije Tomislav Nikolić poručio je danas da je posvećen tome da Srbija uspešnim učenicima, koji ostvaruju značajne rezultate u svom školovanju omogući da u svojoj zemlji, svojim znanjem i sposobnostima stignu do neslućenih visina.

Nikolić je na svečenosti Fondacije "Dragica Nikoliće" povodom dodela 120 kompjutera pobednicima na republičkim takmičenjima iz osnovnih škola širom Srbije, poručio da njihovi roditelji mogu da budu ponosni na to što su izvršili svoju najvažniju misiju i "podigli divnu decu".

"Dugo se bavim politikom i govorio sam na mnogim skupovima. Godinu dana sam predsednik Srbije i više puta sam govorio i u Ujedinjenim nacijama. Ne dozvoljavam da me obuzme trema dok pred drugima govorim u ime Srbije, i neprekidno imam na umu da smo svi mi predsednici tamo jednaki... Pred vama, međutim, osećam blagu tremu zato što znam da će me mnogi od vas prevazići, stići do neslućenih visina. Posvećen sam tome da vam Srbija omogući da je živeći ovde, znanjem i sposobnostima izgrađujete sa tih visina", poručio je predsednik.

On je rekao i da oni koji su "veći od nas nisu pametniji od nas", a da "oni koji su manji nisu manje vredni".

"Trudim se da dokažem da svet počiva na ravnopravnosti, a ona na jednakim šansama. Vi ste deca Srbije, u drugim državama neka jednom nauče da i oni treba da vaspitavaju. Da biste žnjeli morate da posejete i negujete, a to zahteva mnogo truda koji ne može da se izmeri novcem", rekao je Nikolić.

Predsednik je osnovnicima poručio da nikada ne odustaju i podelio sa njima, kako je rekao, nekoliko saveta mudrih ljudi, kao što su: "Znanje koje imamo je samo mrvica onoga što nemamo", "Moj autoritet temelji se isključivo na saznanju o tome koliko malo znam", "Tek sada znam koliko ne znam a i to ne znam dovoljno".

Nikolić je izrazio zadovoljstvo što prisustvuje svečanosti Fondacije njegove supruge, za koju je rekao da je "divna majka njihovih sinova i možda još bolja baka njhovih unuka". Ta Fondacija je, dodao je Nikolić, osnovala u nacionalnom interesu, da pomogne da se u Srbiji rađa i školuje što više dece i da ona imaju makar toliko mogućnosti koliko su imala njihova deca - rađanje u savremenim porodilištima, bezbrižno detinjstvo i obezbeđeno školovanje za talentovane i vredne.

Nikolić je osnovcima poželeo da se divi njihovim novim uspesima i poručio da "kada je učenik spreman, učitelj se pojavljuje svuda i to pravi, posvećeni učitelj, koji zna da nije znanje imati znanje već je znanje preneti znanje, zato što se ono množi deljenjem".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track