Paradni bodeži za troje najboljih oficira Vojske Srbije
Foto: Tanjug

Priznanje

Paradni bodeži za troje najboljih oficira Vojske Srbije

Društvo -
Polaznici 59. klase Komandno-štabnog usavršavanja Škole nacionalne odbrane Vojne akademije, zvanično su završilii školovanje, a trojici najboljih uručeni su vojnički paradni bodeži
1 / 8 Foto: Tanjug

BEOGRAD - Polaznici 59. klase Komandno-štabnog usavršavanja Škole nacionalne odbrane Vojne akademije, zvanično su završilii školovanje, a trojici najboljih oficira uručeni su vojnički paradni bodeži.

Prvi u klasi je major Vojske Srbije Ljubiša Trajković, drugi je major vojske Bosne i Hercegovine Nebojša Janković a treći major Vojske Srbije Saša Veličković. Po naredbi predsednika Srbije Tomislava Nikolića, na svečanosti u kasarni "Banjica 2", njima je ta odličja uručio je načelnik generalštaba Vojske Srbije Ljubiša Diković.Načelnik Generalštaba je Trajkoviću uručio pozlaćeni paradni bodež, Janković je dobio posrebreni paradni bodež a Veličković paradni bodež.

Nacionalni interes i strateško opredeljenje Srbije je da ima snažnu vojsku sposobnu da se suprotstvi svim potencijalnim izazovima, rizicima i pretnjama bezbednosti, izjavio je general Diković. On je istakao i da na dostizanju ovih cilja rade zajednički snagama i državni i vojni vrh.

"Pripadnici vojske rade sve što je u njihovoj moći da unaprede operativne sposobnosti, a državnog rukovodstvo čini velike napore da u uslovima krize obezbedi dovoljno sredstava za obučavanje vojnika i opremanje savremenim sredstvima", rekao je Dikić.

Diković je naglasio i da Vojska Srbije danas nije samo garant mira i bezbednosti Srbije istakavši i da naše oružane snage učešćem u multinacionalnim operacijama EU i UN "pomažu uspostavljanju i izgradnji mira tamo gde je najpotrebnije".

Načelnik Generalštaba je istakao i da profesionalizam, vojnička čast i moralne vrednosti pripadnika vojske koji učestvuju u mirovnim misijama doprinose jačanju ugleda naše zemlje u svetu.Diković je naglasio i da je međunarodna vojna saradnja u oblasti odbrane i bezbednosti važan deo sve intenzivnijeg povezivanja Srbije sa prijateljima na svim kontinentima. Državni sekretar Ministarstva odbrane Alekisandar Nikolić je uručio diplome ostalim oficrima koji su završili 59. klase Komandno-štabnog usavršavanja Škole nacionalne odbrane.

Komandno-štabno usavršavanje završilo je 55 oficira iz Srbije i jedan oficira iz oružanih snaga Kine i dvojica iz Bosne i Hercegovine. Po naredbi predsednika Srbije i oficir iz BiH i Kine, za uspšan završetka tog vida stručnog usavrašavanja dobili su paradne vojničke bodeže. Komandno-štabno školovanje traje jednu školsku godinu, od septembra do jula naredne godine i namenjeno je stručnom usavršavanju oficira.

Po završetku školovanja oficiri će biti raspoređeni i obavljaće dužnosti komandanata taktičkih jedinica svog roda ili službe bataljonskog nivoa. Oficiri će obavljati i štabne dužnosti u komandama brigadnog nivoa i druge dužnosti u višim komandama Vojske Srbije i organizacionim jedinicama Ministarstva odbrane.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track