ISTRAŽITE ŠULETA I NIKČEVIĆA: Tužilaštvo naložilo policiji!

Afera „4. juli“ - Posle pisanja Kurira krađa pri izgradnji stanova dobija epilog

ISTRAŽITE ŠULETA I NIKČEVIĆA: Tužilaštvo naložilo policiji!

Društvo -
Specijalno tužilaštvo za organizovani kriminal uputilo zahtev policiji da istraži kako je državno preduzeće „PMC inženjering“ prilikom gradnje stanova u naselju Stepa Stepanović potrošilo 1,2 milijarde dinara više od ugovorene sume

BEOGRAD - Zaklela se zemlja raju da se tajne sve saznaju.Specijalno tužilaštvo za organizovani kriminal i Radna grupa Uprave kriminalističke policije bave se aferom pronevere 1,2 milijarde dinara državnog novca na gradnji stanova u četiri zgrade na lokaciji nekadašnje kasarne „Stepa Stepanović“ (bivša „4. juli“), saznaje Kurir. Kako saznajemo, istraga je pokrenuta na zahtev novog rukovodstva preduzeća „PMC inženjering“, kome je i bila poverena gradnja ovih objekata, a čije je bivše rukovodstvo, umesto predviđenih 3,05 milijardi dinara, na gradnju četiri zgrade potrošilo 4,2 milijarde dinara, o čemu je Kurir danima pisao.Velika šteta za firmu- Novo rukovodstvo preduzeća „PMC inženjering“ uputilo je zahtev Radnoj grupi Uprave kriminalističke policije i Specijalnom tužilaštvu za organizovani kriminal da preduzmu sve što je u njihovoj nadležnosti i istraže na koji način je tom preduzeću naneta ogromna materijalna šteta prilikom izgradnje kompleksa na lokaciji kasarne „Stepa Stepanović“. Na osnovu tog zahteva pokrenuta je istraga kako bi se utvrdili svi krivci koji su na ovom poslu naneli štetu toj državnoj firmi - kaže izvor Kurira.Da je slučaj gradnje stanova na lokaciji kasarne „Stepa Stepanović“ prosleđen policiji, Kuriru je potvrdio i specijalni tužilac za organizovani kriminal Miljko Radisavljević.- Zahtev za prikupljanje potrebnih obaveštenja o tom slučaju otišao je iz tužilaštva policiji - kratko je rekao Radisavljević za Kurir.Podsetimo, Vlada Srbije je 2010. Građevinskoj direkciji Srbije (GDS), na čijem čelu je bio Dragan Grujić, poverila izgradnju 44 objekta u naselju Stepa Stepanović. Direkcija je 2011. za gradnju četiri zgrade sklopila ugovor vredan 3,05 milijardi dinara (oko 30 miliona evra) s preduzećem „PMC inženjering“, koje je 100 odsto u vlasništvu državne firme „Jugoimport - SDPR „. Direktor firme PMC tad je bio Dragoljub Cvetković, a direktor preduzeća „Jugoimport - SDPR“ Stevan Nikčević. Firma „Jugoimport - SDPR“, koja se bavi trgovinom naoružanjem i vojnom opremom, u nadležnosti je Ministarstva odbrane, kojim je u vreme gradnje rukovodio Dragan Šutanovac.Čelik završio u vilamaUmesto da „PMC inženjering“ na ovom poslu, za koji je angažovao podizvođače radova, dobro zaradi, na kraju je ostao kratak za 1,2 milijarde dinara, za koliko je prekoračena ugovorena vrednost radova. Ipak, odgovorni za ovaj posao tvrde da je matematički neizvodljivo da je država oštećena za više od milijardu dinara.Državni čelik s gradilišta naselja Stepa Stepanović završio je u vilama na Zlatiboru, od kojih su neke izgrađene i za državne činovnike.

Novo rukovodstvo „PMC inženjeringa“ tražilo istragu o šteti načinjenoj tom preduzeću
Novo rukovodstvo „PMC inženjeringa“ tražilo istragu o šteti načinjenoj tom preduzeću

Na kursnim razlikama oteli milionSamo na kursnim razlikama, kako je utvrdilo veštačenje, firma „PMC inženjering“ oštećena je za 119 miliona dinara. PMC je s podizvođačima ugovarao kompenzaciju vrednu 814 miliona dinara, za koju ne postoje dokazi šta je dato, odnosno dobijeno. Veštaci su tako utvrdili da je PMC kupovao podizvođačima građevinski materijal za gradnju objekata koji nisu imali veze s ugovorima, a oni su to plaćali radovima.

Preko zanatskih firmi isparilo 308 miliona dinaraKako je pokazao izveštaj veštaka, na poslu izgradnje četiri zgrade „PMC inženjering“ angažovao je više od 200 podizvođača. Jedan od najvrednijih poslova, vredan 271 milion dinara, 2011. dodeljen je zanatskoj radnji „Mamolo“ iz Banjevca kod Krupnja, koja je ugašena u aprilu ove godine, ali je pre toga naplatila 308 miliona dinara ili 37 miliona više od ugovorenog iznosa. Najvredniji posao PMC je dao firmi „Kopra“, čak 550 miliona dinara, iako ona, kako se navodi u izveštaju veštaka, nije imala ozbiljne reference i imala je samo jednog zaposlenog. „Kopra“ je osnovana sredinom 2009, a ovako unosan posao dobila je 2011.

Podizvođači su dobili najvrednije posloveKopra 548Opek 296Mamolo 271Invest inženjering gradnja 196IN-FAS 164Rasing 147* Ugovoreni poslovi su u milionima dinara

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track