Srbi iz Banata u Zočištu i Pećkoj patrijaršiji

Trodnevna poseta Kosovu i Metohiji

Srbi iz Banata u Zočištu i Pećkoj patrijaršiji

Društvo -
Gosti su domaćinima uručili 50 poklon paketića za novorođene bebe u tom delu Kosova i Metohije, a u Štrpcima su se predstavili tradicionalnom takmičarskom igrom "Banatske šore".

VISOKI DEČANI - Delegacija Srba iz Banata i Rumunije koja je u trodnevnoj poseti Kosovu i Metohiji danas će obići manastir Zočište i Pećku patrijaršiju.

Posetu Kosovu i Metohiji započetu u petak popodne obilaskom manastira Visoki Dečani i Štrpca i nastavljenu jučerašnjom posetom Šar planini, organizovali su Kancelarija Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju i grad Zrenjanin.

Gosti su domaćinima, drugog dana posete uručili 50 poklon paketića za novorođene bebe u tom delu Kosova i Metohije, a u Štrpcima su se predstavili tradicionalnom takmičarskom igrom "Banatske šore".

"Danas imamo lep trenutak da promovišemo banatski sport koji se igra među Srbima sa jedne i druge strane granice između Srbije i Rumunije", rekao je pomoćnik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Mirko Krlić.

On je kazao da je cilj ove posete da se stekne što više informacija o o uslovima života na Kosovu i Metohiji, kako bi što više Srba iz drugih krajeva došli da posete ova mesta.

Navodeći da su gosti prethodno obišli Brezovicu, Krlić je ukazao da su tamo videli kako se uništava priroda "besomučnom izgradnjom i otimanjem priodnih resursa i dobara".

Krlić istakao je dan ranije u razgovoru sa delegacijom Srba u Visokim Dečanima naglasio da je očuvanje kulturne baštine najbolji način da se garantuje odbrana i opstanak srpskog naroda na Kosovu.

"Dok god smo mi narod visoke civilizacije koji ima da pokaže svoju kulturnu i duhovnu baštinu, KiM će biti sastavni deo Srbije", rekao je Krlić.

On je objasnio da je Kancelarija za KiM organizovanjem ove posete upravo želela da upozna jedan deo srpskog naroda sa tim kako danas izgleda Kosovo i Metohija i srpska istorijska, kulturna i duhovna baština.

Prema njegovim rečima, potrebno je čitav svet upoznati sa kulturnim genocidom koji se događa na KiM.

"Poslednje informacije govore da Nerodimlje više ne postoji. Mnogi naši spomenici se urušavaju, nestaju, koriste u druge svrhe, zagađuju i ruše, tako da sve ono što predstavlja našu istoriju moramo zabeležiti, ne samo kamerama, već u svojim mislima", rekao je Krlić.

U poseti manastiru bio je i gradonačelnik Zrenjanina Ivan Bošnjak koji je konstatovao da se posetama KiM širi duh jedinstva u srpskom narodu.

"Ovo su koraci na putu ka jedinstvu srpskog nacionalnog bića na svim teritorijama na kojima živimo i trudićemo se da našu braću i sestre, naše sunarodnike koji žive po drugim državama Zapadnog Balkana, povežemo, a da mi Banaćani ovaj duh tolerancije, mira i komunikacije negujemo na svim teritorijam gde se pojavimo", kazao je Bošnjak.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track