OPASNO: Fekalije zagadile plažu kod Tivta!

Plavi horizonti postaju braon

OPASNO: Fekalije zagadile plažu kod Tivta!

Društvo -
Na podmorskom delu kanalizacionog sistema Kotor-Trašte došlo do havarije, zbog čega se fekalni sadržaj izliva u more i pluta blizu čuvenog kupališta

KOTOR - Ozbiljan problem u jeku turističke sezone.Na podmorskom delu kanalizacionog sistema Kotor-Trašte, koji koriste opštine Kotor i Tivat, nedaleko od plaže Plavi horizonti, pre tri dana pukla je ogromna kanalizaciona cev, posle čega su se fekalije izlile u more. Izlivanje kanalizacije može izazvati pravu ekološku katastrofu, a najgore od svega jeste to što je cev udaljena samo 500 metara od plaže Plavi horizonti, prenosi crnogorski Dan.Velimir Dragić, tehnički direktor JP „Vodovod i kanalizacija Kotor“, kaže za Kurir da misli da je cev pukla jer se neko plovilo nepropisno usidrilo.Ozbiljan problem- Još ne znamo pravi razlog pucanja cevi, ali sumnjam da se neko loše usidrio. Fekalije su se izlile u more, a ne bih komentarisao da li je život turista ugrožen. Ono što je sigurno jeste da smo odmah obezbedili to mesto - kaže Dragić. On dodaje da će kvar biti saniran u najkraćem mogućem roku.Meštani Radovića, Bigova i Oblatna najavili su da će protestovati ukoliko kvar uskoro ne bude saniran.Protest- Po našoj prijavi na lice mesta su izašli nadležni iz ‚‘Vodovoda“ i saopštili nam da se za sanaciju štete mora raspisati tender. U pitanju je ekološka katastrofa, zar da čekamo tendersku proceduru a da se za to vreme kanalizacija izliva u more, šta da radimo, da se iselimo - ogorčeni su meštani Radovića, Bigova i Oblatna.

Institut: Zdravlje ljudi je ugroženo!Iz Instituta za biologiju upozorili su da izlivanje kanalizacije u more ima negativan uticaj na živi svet pod vodom, ali i na zdravlje ljudi.- Od dubine i morskog strujanja na lokaciji gde je došlo do oštećenja podvodnih cevi, kao i vremena trajanja kvara, zavisi gde će se i u kojoj meri manifestovati negativni efekti - kaže doktorka Vesna Mačić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track