Ukusi Sicilije: Nezaboravno gastronomsko putovanje kroz Taorminu i Đardini Naksos
Sicilija nije destinacija koju samo obilazite - ona se živi, oseća i proba. U svakom zalogaju krije se istorija naroda koji su je osvajali i voleli: Grka, Rimljana, Arapa, Normana… Njihov trag vidi se ne samo u arhitekturi i umetnosti, već i u bogatstvu ukusa koji su vekovima oblikovali lokalnu kuhinju.
Na obali istočne Sicilije, između dramatičnih padina Etne i tirkiznog mora, nalaze se Taormina i Đardini Naksos - biseri koji, pored zadivljujućih pejzaža, nude i autentično gastronomsko iskustvo. Bilo da šetate kroz uličice Taormine, ispijate granitu uz zalazak sunca ili uživate u večeri u nekom od ribljih restorana u Đardini Naksosu, jedno je sigurno - Sicilija vas mami da je okusite u punom sjaju.
U nastavku vas vodimo kroz ukuse Sicilije , jela i poslastice koje ne smete propustiti tokom boravka u ovoj čudesnoj regiji.
Arancini - zlata vredne kuglice
Jedna od najpoznatijih sicilijanskih uličnih poslastica su arancini – pržene kuglice punjene rižom, mesom, sirom ili čak morskim plodovima. U Đardini Naksosu ih možete probati u lokalnim pekarama ili na pijaci, sveže pripremljene i neodoljivo hrskave.
Pasta alla Norma - omaž Kataniji
Ova jednostavna, ali aromatična pasta potiče iz Katanije. Priprema se sa paradajz sosom, prženim patlidžanom, rikota sirom i bosiljkom. U Taormini, skoro svaki restoran ima svoju verziju ovog tradicionalnog jela koje nosi duh sicilijanskog juga.
Morski plodovi - dar Etninog mora
Đardini Naksos je poznat po svojim ribljim restoranima uz samu obalu, gde možete uživati u sveže pripremljenim školjkama, hobotnici, lignjama i ribi sa žara, često posluženim sa limunom i maslinovim uljem iz lokalnih maslinjaka.
Cannoli – desert koji osvaja
Cannoli su simbol sicilijanske poslastičarske tradicije – hrskavi valjci od testa punjeni slatkim kremom od rikota sira, često sa čokoladom, pistaćima ili kandiranim voćem. Idealni su uz espreso na terasi sa pogledom na Etnu ili more.
Granita – osveženje na sicilijanski način
Za vruće letnje dane, granita je obavezna. Ova ledena poslastica od prirodnog voća (limun, badem, jagoda) često se služi sa briošom, a najbolju ćete probati u tradicionalnim barovima u Taormini i Naksosu , gde se pravi ručno, po starim receptima.
Sicilija nije samo ostrvo fascinantne istorije, blistavih pejzaža i azurnog mora - ona je i prava riznica ukusa. U oblastima Taormine, Đardini Naksos i šire regije Katanije, svako jelo je priča za sebe, isprepletena mirisima mora, sunca i tradicije.
U ponudi agencije 1A Travel Green nalaze se pažljivo odabrani hoteli u oblasti Katanije, smešteni upravo u najšarmantnijim mestima istočne obale - Taormini i Đardini Naksosu. Ova dva gradića predstavljaju idealnu bazu za istraživanje Sicilije: od spektakularnog vulkana Etna, preko vinskih tura i baroknih gradova, do sunčanih plaža i slikovitih uličica koje odišu istorijom i autentičnim duhom juga Italije.
Do Sicilije se lako stiže direktnim letom iz Beograda, svakog ponedeljka, a naši aranžmani obuhvataju 7 noći na ostrvu koje osvaja i srce i nepce, transfer od aerodroma do hotela, uslugu u skladu sa izabranim hotelom, kao i usluge predstavnika na destinaciji tokom čitavog boravka.
Za online rezervacije putem 1A Travel Green sajta, za paket aranžmane za Tursku, Egipat, Tunis i Siciliju, odobravamo popust u iznosu od 20 evra po odrasloj osobi.
Turistička agencija 1A Travel u svojoj ponudi ima i direktne čarter letove iz Niša ka Tunisu (aerodrom u Monastiru), i to dva puta nedeljno – sredom i subotom.
Za sve informacije i eventualne nedoumice, tu je call centar – 011/655 78 00, gde vam je na raspolaganju ljubazno osoblje agencije.
Promo
