100 SATI VLASTI: Tasovac neće da priča, hoće da radi
Foto: Tanjug

Kultura mesto konsenzusa

100 SATI VLASTI: Tasovac neće da priča, hoće da radi

Društvo -
Prioriteti Ministarstva kulture u narednom periodu biće profesionalizacija kadrova u kulturi, probljšanje rada i jačanje institucija i transparentnost u donošenju zakona, naveo je ministar

BEOGRAD - Ministar kulture Ivan Tasovac rekao je danas da oblast kulture i javnog informisanja "ne sme biti mesto sukoba, nego mesto konsenzusa".

"Potrebno mi je vreme i ne želim da odgovaram na bilo kakva pojedinačna pitanja. Želim da povučem prve konkretne korake, ne želim da sudite o mom radu na osnovu onoga što ću najaviti, nego ćete suditi na osnovu onoga šta je urađeno", rekao je Tasovac u Skupštini Srbije nakon sednice parlamentarnog odbora za kulturu.

Novi ministar kulture je zahvalio medijima, ljudima iz kulture i poslanicima na dobrodošlici i zamolio novinare da mu daju malo vremena kako bi se upoznao sa problematikom u svom resoru.

"Obično ministru daju 100 dana, moj mandat traje 100 sati, potrebno mi je vreme i ne želim da odgovaram na bilo kakva pojedinačna pitanja", rekao je novi ministar.

"Prioriteti Ministarstva kulture u narednom periodu biće profesionalizacija kadrova u kulturi, probljšanje rada i jačanje institucija i transparentnost u donošenju zakona. To su prve tri stvari koje sam sagledao za ovo kratko vreme i sada je trenutak da zajedno radimo na njihovom rešavanju. Te stvari se u ravnoj meri tiču i kulture i onogo što je kultura i onoga što je informisanje", rekao je Tasovac na sednici odbora Skupštine Srbije za kulturu i inoformisanje.

"Mora da se radi na profesionalizaciji kadrova u kulturi. Neću reći departizaciji jer mi je ta reč delimično rasistička, ili kada govorimo o institucijama - institucije nisu zgrade nego ljudi", kazao je Tasovac. On je rekao da je od kada je preuzeo dužnost imao mnogo sastanka u nacionalnim institucijama kulture i da mu se čini da se zbog fokusiranja na velike probleme ne vidi fantastičan potencijal koji Srbija ima.

"Moramo da vidimo koje su naše prednosti jer samo kroz njihovo razvijanje možemo da rešimo probleme. Ako budemo radili uspećemo da pojasnimo još jednu stvar a to je razlika između kulture i zabave i između institucije i pojedinačnih projekta", rekao je Tasovac.

On je istakao da je već ostvaren veliki cilj a to je da se kultura nalazi na naslovnim stranama. "Rekli su mi ako postanem ministar kulture, svakom normalnom čoveku bi se podigla kosa na glavi. Ja sam ispunio taj kriterijum odavno. Normalan sam i sad možemo zajedno da radimo", rekao je ministar.

Tasovac je kazao da su se kultura i informisanje vratili na prve stranice svih medija.

"Počelo je da se priča i o kulturi i o informisanju što je značajno zbog donošenja zakona o informisanju. Što se tiče kulture, da počnemo ne samo da uočavamo probleme, nego i mogućnosti", naveo je Tasovac.

Predsednica Odbora za kulturu Skupštine Srbije Vesna Marjanović rekla je da je sednica tog tele zakazana na inicijativu ministra i pozdravila njegovu nameru da se redovno obraća poslanicima i sa njima sarađuje na kompleksonom poslu. Vesna Marjanović je dodala da su na sednici odbora načelno otvorena sva pitanja iz tih oblasti - od zakona preko kadrovske i budžetske politike do statusa institucija kulture.

Većina članova Odbora ocenila je da je izbor Tasovca veliko ohrabrenje za sve koji rade u kulturi i da daje nadu da se stvari mogu poboljšati. Članovi Odbora su ministru izneli svoje mišljenje i predloge šta bi trebalo uraditi u oblasti kulture, kako je to Tasovac od njih zatražio na početku sednice. Poslanici su pitali da li će Ministarstvo zatražiti povećanje sredstava u budžetu za narednu godinu, prelodžili da do kraja godine Ministarstvo priperemi preliminiarni tekst strategije razvoja kulture, pokrenuli inicijativu da se menja Zakon o javnim nabavkama u segmentu koji se odnosi na kulturu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track