Čačak: Kilogram šljiva košta kao dve žvake

Voćari nezadovoljni cenom

Čačak: Kilogram šljiva košta kao dve žvake

Srbija -
Rod je ove godine ogroman, i nikad bolji, cena je bila 10 dinara, sada je 8, a otkup je stao. Drugo, izmedu proizvodača i preradivača nema nikakvog kontakta, monopol ima otkupljivač, priča Milija Lučić iz Miokovaca

ČAČAK - Prve ekonomske odnose sa Amerikom Srbija je započela upravo izvozom šljive, još u vreme kneza Mihaila Obrenovića, pre 150 godina, a danas, skoro čitav vek kasnije, ta brojka je skoro 20 puta manja, pa šljiva trune po baštama, a pojedini voćari nezadovoljni otkupnom cenom krče šljivike i seku stabla.Miloje Tomić, voćar iz Miokovaca, demonstrativno je započeo danas seču šljivika, razočaran, jer je u ovu proizvodnju decenijama ulagao, a, kako ističe, bez rezultata.„Zbog niske cene i lošeg plasmana, ne mogu da prodam šljive, cena je 10 dinara po kilogramu, to ničemu ne vodi, pa sam prinuden da je sečem pod rodom, a na žalost u takvu situaciju nas je dovela država“, izjavio je on.Milija Lučić, takođe iz Miokovaca ima 2,5 hektara pod šljivom.

Rod je ove godine ogroman, i nikad bolji, cena je bila 10 dinara, sada je 8, a otkup je stao. Drugo, izmedu proizvodača i preradivača nema nikakvog kontakta, monopol ima otkupljivač“, rekao je on.Predsednik Udruženja voćara "Miokovačka kajsija", Vojkan Tomić ističe da se za kilogram šljive u prodavnici mogu dobiti dve žvake. Prema njegovim rečima, nema zainteresovanih kupaca, čak ni po ovako niskoj ceni, te je otkup u čačanskim selima obustavljen.Darko Topalović, otkupljivač, kaže da je u proteklih sedam dana od poljoprivrednika ovog kraja kupio oko 300 tona šljiva navodeći da potražnja na tržištu diktira otkup.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track