BEOGRAD PRAJD: Vlast da donese konkretne mere

Saopštenje Beograd Prajda 2013.

BEOGRAD PRAJD: Vlast da donese konkretne mere

Društvo -
Osim u Beogradu i Novom Sadu gde postoje pomaci u saradnji između predstavnika policije i LGBT zajednice, u drugim gradovima Srbije postoji nerazumevanje ili otvoreno neprijateljstvo prema pripadnicima LGBT zajednice., navode organizatori prajda

BEOGRAD - Organizatori Beograd prajda 2013. uputili su danas predstavnicima vlasti zahtev za preduzimanje konkretnih mera među kojima je pokretanje javne rasprave o zakonskim predlozima od interesa za LGBT zajednicu, određivanje kontakt osobe u policijskim upravama u svim gradovama za tu zajednicu, procesuiranje svih zbog čijih je pretnji zabranjen Beograd Prajd 2011. i 2012. godine.

U saopštenju "Beograd Prajd 2013" se navodi da sem u Beogradu i Novom Sadu gde postoje pomaci u saradnji između predstavnika policije i LGBT zajednice, u drugim gradovima Srbije postoji nerazumevanje ili otvoreno neprijateljstvo prema pripadnicima LGBT zajednice.

Određivanje kontakt osobe u svakom gradu postojao bi adekvatan kanal komunikacije za slučajeve nasilja i pretnji, navodi se u saopštenju.

U saopštenju se traži pokretanje javne rasprave o zakonskim predlozima od interesa za LGBT zajednicu i hitno usvajanje novih zakona oko kojih ne postoji spor u javnosti, kao što je na primer Zakon o priznavanju pravnih posledica promene pola.

Takođe među zahtevima je i procesuiranje svih zbog čijih je pretnji i pripreme nasilja zabranjen Beograd Prajd 2011 i 2012 uz očekivanje da se zakon primeni prema onima koji su pripremali masovne nerede.

U zahtevima je i usvajanje Nacionalne strategije protiv nasilja i Plana akcije koji će sadržati delove koji se odnose na suzbijanje posebnih oblika nasilja kojima su izloženi pripadnici LGBT zajednice ili oni za koje napadači veruju da pripadaju LGBT zajednici, kao i Usvajanje Deklaracije protiv homofobije u Skupštini Srbije

Usvajanjem Deklaracije protiv homofobije u Skupštini Srbije, pokazaće se da u Srbiji postoji istinska volja za unapređenje položaja LGBT zajednice. Istovremeno, parlament će svojim autoritetom obavezati izvršnu vlast na dalje praktične korake, kaže se u saopštenju.

Traži se i uspostavljanje mehanizma za saradnju LGBT zajednice i parlamenta Srbije.

Saradnja državnih organa i njihova otvorenost za obuke koje se tiču ljudskih prava LGBT zajednice takođe je jedan od prioriteta "Beograd Prajda" , kao što je i otvaranje debate o novim zakonskim predlozima koji dolaze iz LGBT organizacija bez obzira da li za njih postoji podrška javnosti.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track