Austrijski istoričar: Gavrilo Princip je atentator, a ne terorista!

Predrasude

Austrijski istoričar: Gavrilo Princip je atentator, a ne terorista!

Društvo -
Autor knjige "Mesečari - kako je Evropa krenula u rat 1914", izjavio da je promenio svoju prvobitnu kvalifikaciju

BEOGRAD - Australijski istoričar Kristofer Klark, autor knjige "Mesečari - kako je Evropa krenula u rat 1914", izjavio je da je promenio svoju prvobitnu kvalifikaciju Gavrila Principa kao teroriste i da ga u novom izdanju knjige uglavnom zove atentator.

"Nisam imao želju da Srbiju predstavim u negativnom svetlu ali sam ipak osećao obavezu da prikažem previranja u zemlji i objasnim zašto su Austrijanci tako reagovali na razvoj događaja", izjavio je za Politiku Klark, koji kao profesor radi na Kembridžu.

Istoričar, čija su teze u knjizi "Mesečari - kako je Evropa krenula u rat 1914" izazvale brojna reagovanja na srpskoj kulturnoj, naučnoj i političkoj sceni, rekao je da je termin terorista, koji je prvobitno iskorisio u definisanju ubistva koje je počinio Gavrilo Princip u Sarajevskom atentatu, postao prilično "prljav" i da može biti zloupotrebljen.

"Zbog toga sam tu reč u najnovijem nemačkom izdanju knjige uglavnom izmenio u "atentator", rekao je Klark. Klark je dodao da su gotovo svi savremeni istorijski izvori iskrivljeni predrasudama i pristrasnim izveštajima raznih vrsta.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track