Najnovije vesti

Kako da retuširate mrlje na digitalnim fotografijama
Foto: Pr

Brzo i lako

Kako da retuširate mrlje na digitalnim fotografijama

Edukacija
Česta posledica loših podešavanja, jeftine opreme i neveštog fotografisanja jesu mrlje na digitalnim fotografijama

Česta posledica loših podešavanja, jeftine opreme i neveštog fotografisanja jesu mrlje na digitalnim fotografijama. Tako se dešava da se odričemo fotografija koje bismo, da nije mrlja, rado zadržali. Međutim, uz malo znanja, ove fotografije se mogu srediti.

Evo nekoliko koraka potrebnih da ponovo vratite sjaj vašim oštećenim fotografijama.

Napravite duplikat sloja

Nakon što uvučete fotografiju u program koji koristite (većina programa za obradu slika ima sličan interfejs), idite na opciju Choose Layer – Duplicate Layer. Komanda će udvostručiti pozadinski sloj. Ovo je pametan potez, jer sve što u procesu obrade ne bude onako kako ste se nadali da će biti možete ukloniti brisanjem duplikata, dok će vaša originalna slika ostati neizmenjena.

Zumirajte deo slike koji želite da retuširate

U najvećem broju programa zumiranje je označeno kao plus. Približite prvi deo slike koji želite da retuširate.

Izaberite alat Healing brush

U Photoshop programima ovaj alat izgleda kao flaster. Healing Brush uklapa piksele iz izabranog dela slike u pozadinu. Fabričko podešavanje je najbolje za uklanjanje fleka s lica aktera vaše fotografije.

„Ispeglajte fotografiju”

Kombinacijom tastera Alt i klika mišem označite prvo površinu koja je bez fleke, a zatim kliknite na „kritično” parče. Program će automatski ispraviti fleku.

Nastavite po istom principu

Zumirajte i popravite sva mesta kojima treba tretman koristeći istu tehniku.

Evo kako se lako može popraviti fotografija. Retuširanje je posao kojim se mnogi dizajneri i fotografi bave profesionalno. Oni sređuju fotografije sa venčanja, doteruju slike za bilborde, pa čak i popravljaju umetničke radove za izložbe.

Ovaj posao na dobar način spaja kreativnost i umetničke aspiracije sa realnom tržišnom potrebom. Dobra strana ovoga posla jeste da, pored talenta, koji je preduslov,njegovim  zanatskim delom može da se ovlada za relativno kratko vreme. 

Ako želite da postanete dizajner, profesionalne obrazovne programe u ovom domenu možete pronaći ovde.

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...