Pet stvari koje i vi možete dizajnirati u programu AutoCAD a da to niste ni sanjali
Foto: Promo

Da, moguće je

Pet stvari koje i vi možete dizajnirati u programu AutoCAD a da to niste ni sanjali

Edukacija -

Kad se spomene AutoCAD ili 3dsMax, ljudi uglavnom pomisle na građevinsku industriju i arhitekte. Malo njih zna da ovaj alat ima mnogo širu primenu. On vam može pomoći u skoro svakoj industriji.

Zašto je ovaj alat toliko popularan? Pre svega zbog efikasnosti. Brzina i preciznost kojom specijalisti za rad u CAD-u izrađuju modele ovaj softver čine neizbežnim kod kompanija koje se bave projektovanjem, proizvodnjom i planiranjem. Drugi razlog, zbog koga su stručnjaci za rad u CAD-u visoko plaćeni, jeste smanjenje troškova u procesu rada koje ovaj program omogućuje.

To sve zvuči lepo u teoriji, zato ćemo preći na praksu. Pogledajte šta sve možete kreirati kao poznavalac ove tehnologije.

Radio-kontrolisani avion

Robert Bokholrn, 18-godišnji student iz Norveške, smislio je kako da na kreativan način upotrebi svoje šestogodišnje iskustvo s AutoCAD softverom. On dizajnira radio-kontrolisane avione (RC). To su modeli aviona koji se kontrolišu na daljinu.

Postoji mnogo različitih modela, od manjih letelica do velikih aviona i akrobatskih modela srednje veličine. Avioni koriste različite vrste pogonskog goriva, odnosno napajanja, od električnih motora, do motora s unutrašnjim sagorevanjem i do najskupljih mlaznih turbina. Najbrži avioni mogu dostići brzinu od čak 720 km/h.

Specijalni efekti i video-igrice

Prvi vizuelni efekti u filmovima su se pojavili osamdesetih godina, dok su popularne sega i super nintendo igračke konzole bile aktuelne u devedesetim godinama. Tek se kasnije pojavio plejstejšen i N64, na kojima smo imali prilike da vidimo kako je 2D računarska grafika unapređena u prelepu trodimenzionalnu, fotografski realističnu 3D vizuelizaciju.

Ono što se tada činilo kao ogroman pomak samo je začetak jedne nove ere, u kojoj je virtuelna kamera zamenila statičnu i, zajedno s računarski stvorenim slikama, nastala je virtuelna kinematografija. Zahvaljujući 3D animaciji, kreirani su potpuno novi svetovi realističnog grafičkog prikaza.

Danas filmski umetnici i dizajneri video-igrica prvi put nemaju nikakve prepreke da u potpunosti realizuju zamisli iz mašte i stvore svet s kojim se posmatrač može poistovetiti. Sve što je potrebno jeste da zamisle vizuelni efekat i kreiraju ga uz pomoć programa za računarsko projektovanje (CAD).

Zahvaljujući kompjuterski podržanom dizajniranju, imali smo priliku da uživamo u fantastičnim filmovima kao što su „Avatar“ i „Gospodar Prstenova“.

Sportske cipele

U industriji sportske obuće Najki se oduvek smatrao pionirom. Zahvaljujući softverskom rešenju AutoCAD-a ovaj gigant je otišao korak dalje na polju inovacija i kreirao patike koje su u svakom smislu prilagođene određenim sportovima i kretanju igrača na terenu. Udobna obuća više nije modni detalj. Ona je postala deo svakog sportiste i omogućava mu da maksimizira sportski učinak na način kakav se ranije nije mogao ni zamisliti.

Bicikl koji staje u ranac

Možete li da zamislite mogućnost da krenete na odredište biciklom, a nakon što prevalite određeni put, spakujete svoje prevozno sredstvo u ranac i uživate s prijateljima. Da, moguće je.

Jedna indijska kompanija je osmislila i dizajnirala kit bajk, koji se može rastaviti i sklopiti jednostavno, za desetak minuta. Ram bi bio napravljen od šupljih, savitljivih aluminijumskih cevi i mogli biste ih osigurati običnim ključem. Kad ga ne biste koristili, mogli biste da ga rasklopite, a ram i točkove da odložite u specijalno dizajniranu torbu.

Kit bajk još nije dostupan na tržištu, ali je ideja korisna kao podsticaj za razmišljanje za sve one koji bi želeli da kreiraju nešto korisno i za svakodnevnu upotrebu uz korišćenje AutoCAD-a.

Mostovi i građevinski objekti

Verovatno ste znali ili bar pretpostavili da se AutoCAD koristi pri projektovanju mostova. Međutim, ono što verovatno niste znali jeste sledeća zanimljiva priča. Kad su započeti radovi na mostu Bej bridž u San Francisku, skeptici su smatrali da ova konstrukcija neće biti u stanju da izdrži saobraćajni špic. Zato im je Odeljenje za transport Kalifornije odgovorilo na neočekivan način – kreiranjem detaljne 3D vizuelizacije po sofisticiranom (možda malo i prekomplikovanom) sistemu merila i visoke preciznosti. Na ovaj način su ućutkali sve one koji su sumnjali u ovaj projekat.

Inženjeri svakodnevno koriste ovaj alat kako bi dizajnirali građevinske objekte koji oduzimaju dah, a neki od njih su Kula Šangaj, sedište korporacije Masdar itd.

Bilo da ste apsolutni početnik u korišćenju CAD-a, dizajner, školovani inženjer ili tehničar, i vi možete naučiti napredne tehnike upotrebe programa za crtanje, projektovanje i modelovanje i tako kreirati nešto što će vam obezbediti siguran prihod i autoritet u industriji koja vas najviše zanima.

Pored praktičnog znanja od neprocenjive vrednosti, po uspešnom završetku programa dobijate i međunarodno poznate Autodesk sertifikate.

ITAcademy jedna je od malobrojnih škola u zemlji i regionu koja je od ove softverske kompanije zvanično licencirana kao centar za obuku Autodesk Training Center.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track