Android ili iOS: Na kojoj platformi programeri bolje prolaze?
Foto: PR

Večita dilema programera

Android ili iOS: Na kojoj platformi programeri bolje prolaze?

Edukacija -

Programiranje aplikacija za mobilne telefone postalo je jedan od najunosnijih poslova godinama unazad. Prilika za brzo pronalaženje posla i ostvarivanje unosne zarade najčešći su razlozi zbog kojih se ljudi odlučuju zaškolovanje u ovoj oblasti.

Međutim, jedno od osnovnih pitanja koje muči mnoge početnike jeste koja platforma im nudi bolje mogućnosti za uspeh u programiranju. Iako i kreiranje aplikacija za Android i onih za iOS uređaje nudi brojne prednosti, u nastavku teksta predstavljamo vam neke od najčešćih razloga zbog kojih se programeri odlučuju za jednu, odnosno za drugu platformu.

Programerima za Android je posao jednostavniji

Platforma Android nudi brojne olakšice za sve programere koji prvi put kreiraju mobilnu aplikaciju. Jedna od najvećih prednosti u kojima uživaju razvojni inženjeri koji rade na aplikacijama za Android jeste to što je njihova platforma zasnovana na otvorenom (open source) softveru, što čitav proces stvaranja aplikacije čini znatno jednostavnijim. Takođe mogućnost upotrebe raznih plag-inova dodatno olakšava posao programerima.

Znatno jednostavniji način programiranja za aplikacije za Android učinio je da aplikacije za ovu platformu čine čak 85 odsto svih dostupnih aplikacija. Pored toga, glavni tereni za plasiranje aplikacija za Android su prodavnica Gugl plej (Google play store) i Kindl (Kindle store), koje imaju prilično nizak kriterijum po kome odlučuju da li određena aplikacija ispunjava uslove za izlazak na tržište.

iOS aplikacije donose više novca

Programiranje za iOS platformu znatno se razlikuje, a jedna od najvećih razlika jeste u zaradi. Kreiranje aplikacija za uređaje koje radi Epl (Apple) naplaćuje se mnogo bolje nego što je to s programiranjem za Android. Razlog za to krije se u činjenici da su iOS aplikacije u proseku skuplje i do četiri puta.

Kada je u pitanju nivo kvaliteta koji je potreban da bi vaša aplikacija dospela na tržište važno je istaći da su korisnici Eplovih uređaja mnogo zahtevniji, tako da ćete svoj proizvod morati da dovedete do savršenstva pre nego što od njega počnete da zarađujete ogromnu količinu novca.

Za koju platformu se odlučiti?

Najbolji odgovor na ovo pitanje jeste – opredelite se i za iOS i za Android. U poslednjih nekoliko godina velike kompanije sve češće od programera zahtevaju da podjednako dobro kreiraju aplikacije za obe platforme.

Ukoliko neka kompanija plati pokretanje aplikacije za jednu platformu, očekivano je da će želeti da tu istu platformu prilagodi i drugim uređajima i tako proširi krug njenih korisnika. Upravo zbog toga sticanje znanja za obe platforme učiniće vas stručnjakom koji će uvek imati priliku da pronađe dobro plaćen posao.

Kako se postaje programer mobilnih aplikacija?

Da biste se ostvarili u ulozi programera koji odlično zarađuje kreirajući aplikacija za mobilne telefone neophodno je da pre svega izaberete najbolje obrazovanje. Školovanjem po programirma za iOS ili Android developere do neophodnih znanja možete stići već posle jedne godine usavršavanja.

Veštine koje usvojite učeći po najsavremenijim metodama omogućiće vam da odmah započnete programersku karijeru i već posle nekoliko godina sticanja iskustva dođete do velike zarade o kojoj ste maštali.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track