Proverite odmah: U čemu je razlika između blogovanja i vlogovanja?
Foto: Promo

Ako niste znali

Proverite odmah: U čemu je razlika između blogovanja i vlogovanja?

Edukacija -

Blogovanje i vlogovanje su veoma bitne stavke za brendove koji žele da se što bolje plasiraju na tržištu. Ali od njega imaju korist i blogeri i vlogeri, jer je to najčešće njihov glavni izvor prihoda.

Kakva je razlika između ova dva pojma koje je donelo novo doba?

Blogovanje – za ljubitelje pisane reči

Blog je onlajn dnevnik u kom autor može da dokumentuje svoja iskustva, daje savete i deli informacije s drugima. Danas blogove objavljuju gotovo svi – firme, privrednici i pojedinci, jer na njima mogu da osvoje potencijalne potrošače.

Sve što vam je potrebno da postanete uspešan bloger jesu računar i internet-konekcija. Za bavljenje ovim poslom nije potrebno preveliko tehnološko znanje, a blogovi se uglavnom sastoje od teksta i slika (i ponekog snimka). Mogu se pokrenuti na platformama kao što su WordPress, Blogger, Tumblr, Pen.io i za njih nije potrebno nikakvo ulaganje.

Volite da pišete i želite svoj dar da podelite s drugima? Blogovanje je odlično rešenje za vas. Možete i živeti od pisanja blogova ako se pridržavate SEO optimizacije i ako uplovite u partnerski marketing, takozvani affiliate marketing.

Ako ste stidljivi, zaboravite na vlogovanje

Vlogovanje je veoma slično blogovanju. I ovde se stavovi, mišljenja i iskustva dele s drugima, ali ne kroz pisane reči, već kroz video-snimke. Većina vlogera ima svoje kanale na Jutjubu na kojima objavljuju svoje snimljene i editovane video-snimke, a neki od najpoznatijih su: Good Mythical Morning, BFvsGF, Shane, Luisito Rey…

Za bavljenje ovim poslom nisu potrebne istančane sposobnosti za pisanje, a sve dok su teme zanimljive velikom broju ljudi i dok se o njima diskutuje, veća je šansa da vlogeri postanu uspešniji.

Iako vam deluje mnogo lakše da snimate sebe i svoje okruženje, nego da to isto pretačete u reči, ne zaboravite da je za vlogovanje neophodna kvalitetna oprema. Odlična kamera i profesionalni softver za obradu video-snimaka je obaveza svakog vlogera.

Ipak, s razvojem tehnike, ni ovi troškovi ne moraju biti preveliki, a za prve korake u svet vlogovanja danas je dovoljan i mobilni telefon.

„Mana” vlogovanja je to što nakon objave snimka ne možete ništa uraditi da ga naknadno izmenite, što nije slučaj s blogom, koji možete doterivati koliko god puta želite.

Izbor je na vama

Naravno da se i vi možete baviti poslovima koje je donelo moderno doba. Važno je samo da odlučite šta je ono što vas više interesuje.

Ako ste povučeni, a s druge strane i veoma vični rečima, onda je blogovanje idealno za vas. Od svoje kuće, iz autobusa, s parkinga ili iz parka jednostavno možete beležiti svoja iskustva i na dugme publish ih podeliti sa svima.

Ako ste pak smeliji, otvoreniji i neposredniji, a život vam je ispunjen zanimljivostima koje lepše izgledaju uživo nego prepričane, razmislite o vlogovanju.

Međutim, ako i dalje niste sigurni kako sve to funkcioniše, postoje brojni online kursevi koji vam mogu pomoći da postanete uspešan bloger ili vloger. Opustite se i prepustite onome u čemu zaista uživate i veoma brzo ćete videti plodove svog rada.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track