ŽELITE DA POSTANETE PROGRAMERKA: Ovih 7 saveta će vam u tome pomoći!
Foto: Promo

Za buduće programerke

ŽELITE DA POSTANETE PROGRAMERKA: Ovih 7 saveta će vam u tome pomoći!

Edukacija -

Kao i u gotovo svakoj industriji, tako i u tehnologiji, postoji jaz između broja muškaraca i žena.

Kako prenosi portal „The Muse”, samo 28% žena ima diplomu u oblasti kompjuterskih nauka, ali to ne znači da nisu savršeno pogodne za ovo zanimanje. Danas fakultetska diploma nije ni potrebna da biste naučili kako da programirate.

Sa portala „Coding Girls” vam prenosimo neke od najboljih saveta koje koriste vrhunski programeri i programerke i koji vam mogu pomoći da što brže naučite da programirate. Zapamtite, učenje programiranja nije nešto za šta se treba roditi. Ako samo počnete i ako ste dovoljno uporni i motivisani, uspećete.

foto: Promo

1. Krenite

Najveća prepreka je strah koji osećamo, strah od sopstvenog neuspeha.

„Kao žene, prirodno smo sklone tendenciji da brinemo o tome šta će drugi misliti. U industriji u kojoj dominiraju muškarci ima mnogo toga da se prevaziđe i nije neuobičajeno da čujete da vam mesto u njoj naprosto nije suđeno”, kaže Marija Totova, inženjerka i menadžerka u edukaciji. „Ne slušajte ove glasine”, savetuje ona i ističe da žene mogu da budu odlične programerke.

Na vama je samo da odlučite koja vas vrsta programiranja zanima i da započnete sa učenjem.

foto: Promo

2. Igrajte se s kodom

Postoje određene beneficije koje imate kada učite po pravilima. Na ovaj način polako shvatate materiju i gradite dobre osnove. Međutim, nemojte da dozvolite da vam konvencionalni načini učenja vežu ruke.

Najbolji način da naučite da programirate jeste da počnete da se igrate sa kodom, savetuje Totova. Ovako ćete shvatiti koncepte uz rad i razumećete kako se teorijska načela primenjuju u praksi.

Kao i pri učenju bilo koje nove veštine, tako je i za savladavanje programiranja potrebna praksa.

3. Ozbiljno shvatite osnove

Iako je praksa ključna, postoje osnove bez kojih ne možete mnogo. Ovi elementarni koraci predstavljaju bazu na kojoj će se graditi sve vaše buduće učenje.

Jedan od razloga zbog koga neki iskusniji programeri ponekad ne uspevaju jeste to što su se distancirali od tih osnova. Dok se paralelno igrate s kodom, potrudite se da početne lekcije savladate zaista dobro, ništa ne preskačite i nemojte se bojati da ih kasnije vratite na njih ako to bude bilo potrebno, savetuje Totova.

4. Ne plašite se da zatražite pomoć

Početnici često imaju problem kada treba da zatraže pomoć.

„Žene, naročito, jer se često plaše da će neko pomisliti da su nesposobne”, ističe Totova. „One ne žele da izgleda kao da im je potrebno više vremena da bi shvatile nove koncepte ili prevazišle izazove.”

Ipak, traženje pomoći je jedan od načina na koji se uči programiranje. Iako je od suštinskog značaja da odvojite vreme i pokušate da sopstvene probleme prvo rešite sami, isto je toliko važno i da znate kada i kako ćete da zatražite pomoć.

„Biće vam drago što ste i to učinili”, kaže Totova.

5. Eksperimentišite sa uzorcima kodova

Zahvaljujući internetu, dostupno je bogatstvo besplatnih uzoraka koda.

Međutim, ovo obilje može da vam postane kočnica, ako niste pažljivi. Umesto da se na njih oslanjate sve vreme, trudite se da ih upotrebljavajte na funkcionalan način. Igrajte se sa njima i eksperimentišite sa promenama koje unosite u te kodove. Pogledajte kako čak i male izmene u liniji utiču na ceo kôd.

6. Ispravljajte i pratite

Učenje kako se piše kôd je samo prvi korak. Učinićete sebi mnogo veću uslugu ako ste spremni da idete dalje.

„Dok većina programera zna nešto o uređivanju vlastitog rada, veoma mali broj novih programera odvoji neko vreme da nauči kako se radi monitoring i kako se vodi evidencija“, ističe Totova.

Kada već znate kako se rade razne vrste nadgledanja rada i evidencije, to vam pomaže da se svrstate u bolju ligu i može da vam donese mnogo više opcija u karijeri.

7. Nastavljajte da pomerate granice

„Kao žene u tehnologiji, mi retko imamo šansu da idemo lakšim putem”, kaže Totova.

Ona ističe da neke stvari koje muškarci podrazumevaju za žene predstavljaju izazove, ali to ne znači da treba da odustanete.

foto: Promo

„Možda sve ne ide u korist nas, žena, ali ipak morate da radite na tome da stvorite sebi mogućnosti i izgradite se kao prepoznatljivo ime u branši”, dodaje Totova. Ako želite da naučite kako da programirate, morate da ostanete motivisani i samouvereni. Greške će se dešavati, ali to je samo deo procesa učenja i vežbe. Učite iz njih, a onda ustanite i nastavite dalje, savetuje ona.

Ako vas interesuje programiranje i želeli biste karijeru u ovoj oblasti, danas postoji veliki broj edukativnih programa na kojima možete da steknete sve potrebne veštine i znanja. Ali oprez! Da biste stekle veštine koje su vam potrebne kako biste mogle profesionalno da se bavite ovim poslom, potrebno je najmanje 12 meseci učenja i prakse. Kraći kursevi jednostavno ne mogu da vam pruže dovoljno ni teorijskih znanja ni praktičnog rada. Više o sertifikovanim edukativnim programima u oblasti programiranja kod nas, saznajte ovde.

(Promo - tekst / Foto:Promo)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja