PYTHON, C ili JAVA? Koje programske jezike treba da učite ako želite brz uspon u karijeri?
Foto: Promo

Otkrijte odmah

PYTHON, C ili JAVA? Koje programske jezike treba da učite ako želite brz uspon u karijeri?

Edukacija -

Ako želite da budete uspešni u programiranju, treba da budete spremni na stalno učenje.

To danas znači i da treba da naučite više od jednog programskog jezika. Poslodavci poklanjaju više pažnje programerima koji imaju iskustva sa više jezika, na primer, C ++ i Java su prilično dobra kombinacija, kao i Python i Java.

Programer i inženjer Džavin Pol odabrao je četiri jezika koje je najbolje učiti u ovom trenutku.

foto: Promo

C

Ne možete da budete uspešan programer ako ne poznajete rad u programskom jeziku C ili C ++, smatra Pol.

Ovo je vrlo smela izjava, s obzirom na to da se mnogi ne bi saglasili s Polovim mišljenjem, ali on ističe da to govori iz iskustva.

„Softverski inženjeri ili programeri koji poznaju C jednostavno su daleko bolji od onih koja ga ne znaju i to ne može biti jednostavno slučajnost. C je jedan od onih jezika koji morate da poznajete. Naučio sam C tokom fakulteta i učio sam usput mnoge ključne koncepte programiranja, na primer, strukture, niz, pokazivače, upravljanje memorijom i drugo”, ističe Pol.

On dodaje da je C i dalje najpoželjniji jezik za sistemsko programiranje i ima solidnu konkurenciju u vidu jezika Java, koji je na vrhu tabele najpoželjnijih jezika u poslednje dve godine. C je takođe među najstarijim jezicima „glavne struje”. Preživeo je više od četiri decenije.

Java

Java je jedan od najpopularnijih jezika u poslednje dve decenije i vlada svetom razvoja servera.

Takođe ima značajnu ulogu u razvoju mobilnih igara i razvoju aplikacija, a u svetu se koristi i za Android i web programiranje. Java je jezik koji je pokrenut sa jednostavnom idejom – WORA (write once, run anywhere – piši jednom, pokreni bilo gde), tako da se Java i dan-danas pokreće na svemu i svuda.

Ako želite da gradite robusne, skalabilne aplikacije na serveru, trebalo bi da naučite ovaj programski jezik. U Javi možete da gradite projekte bilo koje složenosti, a na raspolaganju imate i veliki broj alata, tehnologiju i zajednicu koja će vam u tome pomoći.

Postoji li još razloga? Postoji.

Naučićete kako da se usredsredite na dizajn aplikacije i strukturiranje koda bez brige o detaljima vezanim za sistem i upravljanje memorijom. JVM (Java virtuelna mašina) će se pobrinuti za to.

Javu koriste neke od najvećih organizacija, na primer, banke i osiguravajuća društva. Preko Jave možete da dođete do masovne publike ukoliko se budete bavili kreiranjem Android aplikacija. Ukoliko želite da naučite programski jezik Java, više o dostupnim edukativnim programima kod nas možete da saznate ovde.

foto: Promo

Python

Python je jedan od najpopularnijih jezika u školama za početnike širom sveta.

Šta ćete dobiti učenjem Pythona? „Mnogo toga”, ističe Pol.

Python je jedan od onih jezika koji možete da koristite kao skriptni jezik, a isto tako i kao odgovarajući objektno orijentisani jezik za velike projekte. Mnogi popularni web sajtovi, uključujući Reddit, izgrađeni su uz pomoć radnih okvira Pythona, kao što je Django.

U poslednje vreme mnoge velike organizacije prelaze na radne okvire koji se baziraju na Pythonu. „Ja uvek koristim Python za pisanje skripata. Vrlo je koristan kada treba nešto brzo da uradite. Tako, na primer, da biste u Pythonu napisali UDP program za preslušavanje poruka, treba vam samo pet minuta, a u Javi vam za stvaranje istog programa treba oko 20 minuta.

JavaScript

Gotovo za svaki programski jezik sa ove liste možete da pronađete zamenu, osim za Java Script, smatra Pol.

U poslednjih pet godina JavaScript potpuno dominira svetom. JavaScript je jednostavan, interpretiran programski jezik namenjen ponajpre razvoju interaktivnih HTML stranica. Jezgro JavaScripta uključeno je u većinu današnjih pregledača (Internet Explorer, Google Chrome, Mozilla Firefox, Opera, Safari i drugi).

Možete da ga koristite na serveru, kao i za razvoj korisničkog interfejsa. JavaScript jedan deo svog velikog uspeha duguje bilbioteci jQuery, koja je zaista promenila način na koji se koristi JavaScript na strani klijenta.

Poznavanje ovog jezika može da vam pomogne da odlučite koje funkcije treba da se sprovedu na strani servera i kojima se može upravljati na strani klijenta. Ako želite da naučite JavaScript iz početka, više o edukatvnim programima kod nas možete da saznate ovde.

Zašto ova četiri programska jezika?

„Moji razlozi su jednostavni i praktični. Odabrao sam jezike na osnovu njihove upotrebe, paradigme i popularnosti. Na primer, ne možete da ignorišete programski jezik Java ako želite da razvijate aplikaciju i tražite posao. Isto važi i za JavaScript, koji je zastupljen skoro svuda na webu. C je jedini jezik za koji verujem da svi programeri treba da ga nauče”, objašnjava Pol

Ako želite da se bavite programiranjem, danas sve potrebne veštine i znanja možete da steknete i na edukativnim programima. Ali obratite pažnju na to da je za kvalitetno obrazovanje potrebno najmanje 12 meseci. Svi kraći kursevi ne mogu da vam pruže znanja i praksu koji su potrebni za zaposlenje. Više o jednogodišnjim sertifikovanim edukativnim programima kod nas možete da saznate ovde.

(Promo - tekst / Foto:Promo)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja