VOLITE DA RADITE SAMI? Ova 4 posla su idealna za introvertne osobe
Foto: Promo

Idealni poslovi za introvertne ličnosti

VOLITE DA RADITE SAMI? Ova 4 posla su idealna za introvertne osobe

Edukacija -

Postoje dva tipa osoba – introvertne i ekstrovertne. Istraživanje portala Psychology Today pokazalo je da postoji nekoliko univerzalnih istina koje su opšte za introvertne osobe

Ono što je sigurno jeste da vole da rade sami, da su odlične vođe i da najbolje ideje dobijaju kada nemaju nikoga oko sebe.

Naravno, teško je izabrati posao koji ćete raditi potpuno sami, bez saradnje sa bilo kim. Ali postoje neka zanimanja koja su za vas, ukoliko ste introvertni, svakako preporučljiva.

Evo nekih poslova koje ćete sigurno bolje raditi ukoliko ste introvertna osoba.

foto: Promo

Bloger

Moglo bi se reći da je ovo jedno od najboljih zanimanja za introverte.

Zamislite samo situaciju u kojoj sami određujete svoje radno vreme, raspored i obaveze koje ćete završiti. Zadatke dobijate eksterno i bavite se samostalnim istraživanjem i pisanjem na određenu temu za koju ste plaćeni.

Gotovo da uopšte nije potrebno da se viđate sa bilo kim iz vaše firme. Naravno, nekada će biti potrebno da odete na sastanak ili da predstavite svoju ideju, ali većinu vremena proveli biste samostalno radeći posao koji volite na način koji vam najviše odgovara.

foto: Promo

Urednik

Posao urednika je vrlo sličan poslu blogera, bar kada je organizacija rada u pitanju. Naravno, urednik mora da sarađuje sa članovima svog tima, ali u svakom slučaju, najveći deo svog radnog vremena on provodi u samoći, zbog neophodne više koncentracije radi uređivanja i pripremanja materijala koje su mu saradnici predali.

Komunikacija se uglavnom svodi na elektronsku poštu, jer niko ne želi da uznemirava urednika dok razmišlja, a kada počnete da radite to, biće vam jasno zašto je ova samoća neophodna.

foto: Promo

Grafički dizajner

Bilo da se opredelite za grafički ili web dizajn, vaš posao će biti tako uređen da nećete biti primorani na nepotrebnu komunikaciju sa spoljašnjim svetom. Od klijenata ćete dobijati brifove uglavnom putem mejlova, a rešenja ćete im slati u vidu prezentacije na koju će oni davati komentare.

Zato se mnogi dizajneri opredeljuju za rad u inostranstvu. Osim osnova engleskog jezika, strani jezik im često nije ni potreban. Zvuči kao posao iz snova, zar ne?

foto: Promo

Marketinški analitičar

Ovo je izuzetno ozbiljna i zahtevna pozicija.

Reč je o poslu za koji vam je potrebna ozbiljna koncentracija, kao i sposobnost praćenja nekoliko tema istovremeno kako biste u poslu bili uspešni.

Zato će svako iz tima uvek biti spreman da analitičara ostavi na miru i u samoći svoje kancelarije i stola kako bi mogao da razmišlja i tumači rezultate koji su mu ponuđeni i predati. Ove analize će se kasnije koristiti za razvijanje ozbiljnih strategija i komunikacionih planova, pa je važno da držite sve konce posvećeno u svojim rukama.

Zanimljivo je to što su sve četiri navedene pozicije, iako pogodne za introvertne osobe, usko vezane za jednu od najekstrovertnijih grana privrede, a to je marketing ili još konkretnije oglašavanje.

Introverti su uglavnom osobe koje pišu sadržaje, dok ekstroverti o njima govore na svim kanalima komunikacije. Naravno, da biste bili sposobni da radite bilo koji od ta dva posla, neophodno je da imate odgovarajuće znanje. Zato upišite menadžmet u marketingu i napravite prvi korak ka karijeri kakvu ste oduvek sanjali.

(Promo - tekst / Foto: Promo)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja