CHATBOTOVI I VIDEO-SNIMCI: Evo šta će značiti uspešan web dizajn u 2019. godini
Foto: Promo

Web dizajn danas

CHATBOTOVI I VIDEO-SNIMCI: Evo šta će značiti uspešan web dizajn u 2019. godini

Edukacija -

Uspešan marketing i prezentacija danas podrazumevaju snažno digitalno prisustvo.

Zato web sajt ne bi trebalo da bude na vrhu liste prioriteta svih brendova, već „srce“ strategije digitalnog marketinga kako bi se privukli i zadržali korisnici. Iako dobro korisničko iskustvo olakšava ljudima da se kreću kroz vaše stranice, odličan korisnički interfejs i dizajn su ono što gradi vaš brend i pomaže vam da privučete kupce i klijente.

foto: Promo

Da li ste znali da imate samo nekoliko sekundi da privučete pažnju korisnika pre nego što oni odluče da li će ostati na vašem web sajtu ili će otići dalje? Kada imate samo trenutak da zaokupite pažnju svoje publike, važno je da budete korak ispred konkurencije, pogotovo kada se radi o pronalaženju načina na koji ćete privući željenu publiku.

Koji su to trendovi u web dizajnu u 2019. koji će vam pomoći da optimizujete vašu web stranicu za uspeh? Predstavljamo vam neke od njih.

Izbacite zastarele rasporede i postavke

Vreme je da izbacite postavke koordinatne mreže (grid) koje su zastarele i zamenite ih savremenijim, savetuje Armeli Mekgiči, marketinški stručnjak iz kompanije „Ingram Micro Cloud”.

Dizajneri se sve više trude da predstave brendove na čist i koncizan način, ne samo zato što je to trend, već i kako bi na taj način olakšali navigaciju na web sajtovima, kao i usmeravanje pažnje na važne detalje.

„Dizajneri sada pokušavaju da se izbace iz stila rada u gridu i da stvore više 'artističke' i apstraktne web stranice koje su usmerene na privlačenje pažnje korisnika“, ističe Mekgiči. To možete da postignete koristeći kutije za tekstove u različitim veličinama, pokretne grafikone u pozadini i više slojeva u dizajnu.

Oblici

Jaz između loših i zastarelih rasporeda i preopterećenja reklamnim tekstom može da se premosti kroz upotrebu oblika koji su važni za celokupni izgled i emocije web sajta, kao i kroz boje i slike.

Emocije su ključne za vašu web stranicu kada je u pitanju privlačenje prave publike, a boje nisu jedine koje pričaju milion priča. Skrećući pažnju na različite elemente vaše web stranice, možete da označite korisnicima ono što je važno za njih kada stignu na nju.

Video-pozadine

Kako je video-materijal sadašnji „kralj sadržaja“, zašto biste ograničavali njegovu vidljivost?

Koristite video-zapise na svojoj početnoj stranici, savetuje Mekgiči. Uprkos tome što se svi preopterećujući elementi koji stvaraju nered smatraju nepogodnim za dobar web dizajn, video-materijal je izuzetak od ovog pravila.

Video-snimak vam omogućuje da stvorite korisničko iskustvo koje obuzima korisnika za samo nekoliko sekundi. Pokretne slike će reći više nego što bi im saopštio bilo koji tekst. Da li biste se uopšte usudili da toliko teksta postavite na početnu stranicu vašeg web sajta? Ali video-spot nije samo „lepo lice“ koje treba da iskoristite da privučete pažnju korisnika.

Snimak može umnogome da poveća stopu konverzije, pošto korisnici odluče da provode više vremena na vašem web sajtu. „Ova odluka će takođe biti dobra za optimizaciju vašeg sajta, SEO – jer Google voli video-zapise!“, ističe Mekgiči.

Snimljeni materijal može da demonstrira ne samo ono što je vaš proizvod, već i iskustvo koje dolazi sa tim što prodajete, potom može istinski predstaviti ključnu prednost brenda, kao i fizičkog proizvoda, i stvoriti snažan prvi utisak kod vaše publike.

ChatBot

Napredak u oblasti veštačke inteligencije i mašinskog učenja otvorio je put drugim tehnološkim inovacijama. Kao što HubSpot ističe, chatbotovi su možda najbolja stvar koja se desila marketingu i web dizajnu.

Chatbot je računarski program koji automatizuje zadatke i razgovore tako da ti botovi na ljudski način odgovaraju korisnicima. Započinjanje odnosa sa potencijalnim kupcima u trenutku kada su na mreži značiće da vaše preduzeće može da obezbedi potencijalnim kupcima i klijentima određene informacije o onome što već traže.

Pošto chatbotovi postaju sve konkurentniji CMS-u (engleski, Content Management System, sistem za dinamičko upravljanje sadržajem), Mekgiči savetuje svim web dizajnerima da razmisle o integraciji ove tehnologije u svoju strategiju web dizajna tako što će prilagoditi svoja trenutna rešenja promeni ponuda sadržaja.

foto: Promo

Dakle, šta čini dobar web dizajn u 2019. godini?

Istina je, dobar web dizajn zaokuplja pažnju vaše publike i stvara konkurentsku prednost u industriji. Međutim, briljantan web dizajn, kako ističe Mekgiči, integriše dizajn sa marketingom kako bi se proizvelo kvalitetno iskustvo za vašu publiku. Uključivanje marketinških metričkih pokazatelja može znatno povećati stopu konverzije i učiniti vaš web sajt mnogo uspešnijim i efektivnijim.

Ako vas interesuje web dizajn i želeli biste karijeru u ovoj oblasti, sva potrebna znanja i veštine možete da steknete i na obukama. Ali budite pažljivi pri odabiru vrste edukacije. Kratki kursevi jednostavno ne mogu da vam ponude sve što je potrebno kako biste se ubrzo zaposlili i započeli karijeru kao profesionalni web dizajner. Za dobru obuku je potrebno najmanje 12 meseci. Više o takvim sertifikovanom obukama kod nas možete da saznate na ovom linku.

(Promo - tekst / Foto:Promo)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track