OBAVEZNA LEKTIRA: Ove 4 knjige morate pročitati ako vas zanima programiranje
Foto: Promo

Najbolje knjige za programere

OBAVEZNA LEKTIRA: Ove 4 knjige morate pročitati ako vas zanima programiranje

Edukacija -

Da bi mogli da savladaju sve izazove sa kojima se suočavaju, programeri moraju biti izuzetno kreativni. Takođe, kako i sami kažu, budući da se njihov posao svodi uglavnom na planiranje, moraju znati kako da razmišljaju brzo.

Industrija informacionih tehnologija raste i prilagođava se potrebama tržišta, pa je zato ključno za rad svakog programera da bude spreman na usavršavanje i sticanje novih znanja i veština.

foto: Promo

Jedan od načina je svakako internet, kome su izloženi svakoga dana. Forumi, blogovi, portali – nude mnoštvo praktičnih informacija koje su dostupne u svakom trenutku..S druge strane, veliki broj programera se često opredeljuje za klasičnu literaturu i knjige koje mogu da se naruče online ili kupe u knjižarama.

Izdvojili smo nekoliko knjiga koje je zaista bitno pročitati.

Code Complete (Sve o kodiranju)

Svim ozbiljnijim programerima, kao i onima koji teže da to postanu, savetuje se čitanje ove knjige. Reč je o priručniku bogatom različitim primerima i vrednim informacijama, koji će vam pomoći da usavršite pisanje svog koda.

Iako je nešto starijeg datuma i nije jednostavno doći do nje, ova knjiga je zaista vredna truda. Pružiće vam odgovore na važna pitanja kojih možda niste ni bili svesni, a ključna su za uspeh programa koji pišete.

foto: Promo

Clean code (Čist kôd)

Sve više programerskih timova počinje da se prebacuje na agilnu metodu rada. Ovo je specifično za IT industriju, jer se tiče konkretno načina na koji se projekat vodi od početka do kraja.

Agilnost u ovom slučaju znači brzu reakciju, brze odgovore na zadata pitanja, kao i kontinuirano postavljanje novog koda.

Ova knjiga će vam pomoći da rad usavršite do te mere da vaš kôd bude apsolutno čist i uvek ispravan i spreman „za produkciju”. Ovo je nešto čemu teže svi ozbiljni programeri, pa se pripremite da uz Clean Code postanete jedan od njih.

Design Patterns (Šabloni dizajna objekata)

Pun naziv ove knjige objašnjava da se ovde radi o elementima softvera koji su fokusirani na dizajniranje objekata. Iako ova knjiga nije jednostavno štivo za nekoga ko tek počinje, neophodno je da je pročitate kako biste se obučili za ovaj segment programiranja.

Ako vam se materija učini preteškom, uvek možete konsultovati „Head first design patterns”, koji na daleko jednostavniji način objašnjavaju sve primere koje ova knjiga nudi. Originalno izdanje je, svakako, daleko kvalitetnije i korisnije za vašu ozbiljnu programersku karijeru.

Refactoring (Refaktorisanje)

Ovaj koncept vezuje se za prepravljanje i doterivanje postojećeg, već napisanog koda. To što sam koncept čistog kodiranja i agilne metodologije nekada nije bio u opticaju ne znači da se stara rešenja ne mogu srediti i unaprediti.

foto: Promo

Knjiga Refactoring nudi detaljan opis procesa rada, sa primerima i idejama koje možete iskoristiti kako biste ispravili kôd koji ste do sada napisali. Ovaj proces zahteva mnogo truda, vremena i rada, ali je iskustvo koje donosi neprocenjivo. Testirajte naučeno iz ove knjige na nekom od svojih starijih programa.

Naučite kako

Nije jednostavno doći do ovih knjiga i često ćete ih naći samo na engleskom jeziku, u limitiranom izdanju, ili samo u elektronskom formatu. Zato je dobro da pre nego što ih pročitate steknete i određeno formalno obrazovanje.

Nekoliko meseci kursa nije ni blizu onoga što je dovoljno za sve što treba da naučite. Programski jezici, metodologije, vrste koda i još mnogo toga morate učiti u saradnji sa iskusnim i kvalitetnim mentorima sa iskustvom. Za to će vam biti potrebna barem godina posvećenog rada.

Zato upišite obuku za razvoj softvera i napravite ključni korak za vašu buduću karijeru.

(Promo - tekst / Foto: Promo)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track