ZA BUDUĆE PROGRAMERE: Evo kako da postanete programer u JavaScriptu
Foto: Promo

Učenje programiranja

ZA BUDUĆE PROGRAMERE: Evo kako da postanete programer u JavaScriptu

Edukacija -

Učenje programskih jezika postalo je sinonim za put ka sigurnom i dobro plaćenom poslu. To je uticalo na rast popularnosti ovog posla. Sve je više ljudi koji se oprobavaju u pisanju kodova.

Zbog ogromnog tržišta, posebno je popularno web programiranje. S obzirom na to da je JavaScript programski jezik neophodan svima koji žele da se bave programiranjem za web, u nastavku dajemo nekoliko saveta budućim programerima koji rade u ovom progamu.

Učite iz više izvora

Da biste postali uspešan programer veoma je važno da usvajate znanja iz različitih izvora, ali ne bez ikakvog reda. Najbitnije za učenje JavaScripta jeste imati jasan plan po kome ćete ići korak po korak sve dok ne budete spremni da sami pišete kodove u ovom programskom jeziku. Zato je obuka za JavaScript dobar put za sistematizovano usvajanje znanja.

foto: Promo

Provežbajte sve što ste pročitali

Mnogi budući programeri prave grešku tako što se isključivo usredsređuju na čitanje knjiga o JavaScriptu ili na gledanje video-klipova na internetu.

Ono što će vam omogućiti da što jednostavnije i brže steknete savremene programerske veštine jeste vežba. Zato pokušajte da sami napišete svaki primer koda koji ste videli. Čak i ukoliko ste ubeđeni da ste ga odlično razumeli, ponovite proces.

Na ovaj način utvrdićete svoje znanje, ali i naučiti kako da uspešno automatski reagujete kada naiđete na problem.

Pronađite iskusnog mentora

Bez obzira na to što vam internet pruža brojne načine da samostalno učite bilo koji programski jezik, praksa je pokazala da – bez mentora, koji će vam preneti svoje iskustvo i znanje – teško možete ostvariti najviše rezultate.

Ukoliko se odlučite za učenje programskog jezika u obrazovnoj ustanovi, tražite školu specijalizovanu za informacione tehnologije, u kojoj je akcenat na praktičnom radu, uz superviziju iskusnih mentora.

foto: Promo

Otvorite nalog na sajtovima koji vam mogu pomoći

Iskoristite razvijenu zajednicu programera na internetu i učite na njihovim greškama.

Otvaranjem profila na sajtovima kao što je Github.com možete videti na koji su način ostali programeri rešavali pojedine probleme u kodu.

S druge strane, forum StackOverflow omogućiće vam da kad god želite postavite pitanja ili zatražite pomoć od iskusnijih programera. Budući da se radi o veoma posećenom formu, velika je verovatnoća da je neko pre vas već postavio slično pitanje koje vas muči, tako da često možete pronaći odgovor i brže nego što ste mogli da zamislite.

foto: Promo

Koristite online tutorijale kao pomoć pri učenju

Da biste postali uspešan programer koji odlično zarađuje pišući kodove nije dovoljno da se oslonite na učenje preko interneta. Iako vam je potrebna obuka, ogromna baza online znanja koja vam je dostupna u svakom trenutku može biti odlična pomoć da usavršite veštine koje ste stekli tokom školovanja.

Primera radi, FreeCodeCamp je jedan od najboljih sajtova za besplatno interaktivno učenje kroz kratke vežbe.

Sa druge strane, sajt Treehouse idealan je za buduće programere, koji će ovde dobiti priliku da gledaju video-tutorijale u kojima predavači na jednostavan način objašnjavaju složene programske kodove.

Oba sajta organizovana su po nivoima znanja tako da ćete vrlo brzo saznati koliko ste daleko od vrha.

foto: Promo

Kad ćete biti spremni da počnete da zarađujete?

Najčešće pitanje koje muči novajlije koje rade u JavaScriptu jeste koliko će im vremena trebati da od početnika postanu profesionalci koji zarađuju zahvaljujući svojim programerskim veštinama.

Školovanjem na ustanovi koja se bavi isključivo edukacijom stručnjaka za informacione tehnologije do preko potrebnih znanja možete stići po specijalno prilagođenom programu za svega godinu dana. Nakon ovog perioda, imaćete i znanje, i iskustvo u radu na realnim projektima i razvijen portfolio – sve što je potrebno da brzo pronađete posao i započnete programersku karijeru.

Promo tekst

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja