SIGURNO RADNO MESTO: Sačuvajte posao uz ove savete
Foto: Promo

Korporativna kultura

SIGURNO RADNO MESTO: Sačuvajte posao uz ove savete

Edukacija -

Pronalaženje posla na kome ćemo konačno biti zadovoljni jeste ono o čemu svi maštamo. Međutim, osim što je veoma teško pronaći odgovarajuće radno mesto, kada u tome uspete, moraćete da se podrudite da ga i zadržite.

Saveti u nastavku ovog teksta pomoći će vam da se u novoj radnoj sredini snađete i dokažete kao profesionalac koji je spreman da napreduje.

1. Razumite svoju ulogu

Ukoliko se vaša očekivanja ne podudaraju sa očekivanjima vaših nadređenih, bez obzira na to kako radite, pre ili kasnije ćete biti u problemu. Upravo zato jedan od najvažnijih koraka koji će vam pomoći da zadržite dobar posao jeste da razumete svoju ulogu u novom timu.

foto: Promo

Kada znate šta se očekuje, lakše i efikasnije ćete obaviti sva svoja zaduženja. Profesionalan stav i karakteristike koje će vas izdvojiti kao timskog igrača pomoći će vam da ostvarite svoje ciljeve i izborite se za poziciju koju želite.

Sa druge strane, ako niste osoba koja može odlično da funkcioniše u timu, bez obzira na vašu stručnost, teško ćete ostvariti zapažene rezultate i opstati na poslu.

2. Budite pripremljeni na usavršavanje

Spremnost za učenje novih veština je nešto na šta nijedan poslodavac neće ostati imun. Ukoliko ste spremni da usvajate znanja uz pomoć kojih ćete jednostavnije rešavati svoja zaduženja, vaše šanse za napredak će biti veće. Sticanje novih veština i strast prema učenju odlike su koje svaki poslodavac primećuje.

foto: Promo

Osobe koje su voljne da se usavršavaju i nakon što dobiju posao često imaju uspešniju karijeru. Napredak tehnologije i pojava softvera za online učenje omogućili su svima da stiču korisne veštine, bez obzira na to gde se nalaze.

3. Razvijajte pozitivne odnose

Budite uvereni da niko ne želi da radi sa neprijatnom osobom. Pozitivan stav olakšaće funkcionisanje i vama, ali i celom vašem timu ljudi, sa kojima provodite i po 40 sati nedeljno.

Trudite se da svoje obaveze obavljate na vreme i olakšaćete posao kolegama. Ako ste uz to i komunikativni i iskreni, izgradnja odličnih odnosa na poslu, a samim tim i napredak u karijeri ne bi trebalo da izostane.

foto: Promo

4. Skrenite pažnju na sebe

Osobe koje svakoga dana prve izlaze sa posla i pored toga izbegavaju društvena okupljanja sa kolegama teško će uspeti da stvore profesionalnu sliku o sebi. Sa druge strane, oni koji tokom obavljanja svakodnevnih zaduženja uspevaju da skrenu pažnju na sebe mnogo brže će ostaviti prijatan utisak na nadređene i staviti se u povlašćen položaj u odnosu na ostale.

5. Zatražite povratne informacije

Da biste napredovali u karijeri neophodno je da od nadređenih dobijate povratne reakcije koje će vam pomoći tokom rada.

Bez obzira na to da li dobijete pozitivne ili negativne kritike, trebalo bi da i dalje tražite povratne informacije, uz koje ćete nastojati da ispravite svoje greške. Takođe ukoliko određeni problem ne možete sami da rešite, pomoć potražite od iskusnijih kolega.

foto: Promo

Na taj način ćete efikasnije proširiti svoja znanja, ali i doprineti izgradnji boljih odnosa sa kolegama.

Najbolji prvi korak – kvalitetno obrazovanje

Kako biste uopšte došli u priliku da pronađete posao na kome ćete želeti da ostanete i izborite se za svoju poziciju veoma je važno da steknete kvalitetno obrazovanje. Školovanjem po najmodernijim programima možete usvojiti korisne veštine savremenog poslovanja već posle jedne godine.

foto: Promo

Uz odgovarajuće znanje izdvojićete se od konkurencije i povećati svoje šanse da pronađete posao o kakvom ste sanjali.

Foto: Promo

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track