KARIJERA PROGRAMERA: Postanite programer uz ovih 5 saveta
Foto: Promo

Poslovi u sektoru IT-ja

KARIJERA PROGRAMERA: Postanite programer uz ovih 5 saveta

Edukacija -

Nedoumica koja se javlja kod većine onih koji razmatraju promenu karijere i orijentisanje na informacione tehnologije (IT) jeste odakle da počnu. Da li je za dobar posao u oblasti programiranja važno znanje, iskustvo ili originalna ideja koja još nikome nije pala na pamet?

Iako deluje nedostižno, uz kvalitetan edukativni program možete tokom školovanja steći i znanja i iskustvo, ali što je najvažnije, možete i naučiti da razmišljate na drugačiji, programerski način.

Da biste postali stručnjak u oblasti programiranja neophodno je da sledite savete koje ćemo vam predstaviti u nastavku.

1. Definišite svoje programerske ciljeve

Pre nego što načinite prvi korak i započnete učenje nekog programskog jezika, neophodno je da odlučite čime želite da se bavite u budućoj karijeri. Da li imate ideju za kreiranje mobilne aplikacije, nove društvene mreže ili softvera koji se može primeniti u svakoj industriji? Odgovori na ova ili slična pitanja pomoći će vam da saznate u kome sektoru informacionih tehnologija vidite sebe, a zatim i koji su idealni programi za sticanje vama potrebnih znanja.

foto: Promo

2. Naučite da pišete kodove

Na internetu možete pronaći na stotine tekstova koji veličaju pojedine programske jezike u odnosu na ostale. Istina je da vam svaki programski jezik može omogućiti zavidnu karijeru, ali i da upravo od ovog izbora zavisi oblast u kojoj ćete kasnije raditi.

Zato je važno da birate programski jezik koji ćete učiti na osnovu onoga što on nudi za razvoj karijere i vašeg ličnog interesa, a ne na osnovu truda i vremena koje vam je potrebno da ga savladate.

Opisni jezik HTML i jezik za stilizovanje CSS omogućiće vam da se bavite web dizajnom, ali i pomoći da vam učenje svakog sledećeg jezika bude znatno olakšano. Sa druge strane, programski jezik PHP je idealan za web programiranje, dok će vam poznavanje Jave pružiti najšire mogućnosti, među kojima je i kreiranje mobilnih aplikacija.

foto: Promo

3. Naučite da maksimalno iskoristite Google

Google je mesto na kome možete pronaći odgovore na sva vaša pitanja, ali samo ukoliko znate gde treba da ih tražite.

Kao budućem programeru, veštine pretrage će vam biti neophodne čak iako nemate potrebu da zatražite pomoć od najvećeg svetskog pretraživača interneta. Koristite dodatne alate, koji će vam obezbediti detaljniju pretragu, i pratite sajtove na kojima se okupljaju programeri iz čitavog sveta, kao što su GitHub ili StackOverFlow.

Kada jednom shvatite kako je najlakše da pronađete odgovore koji su vam zaista potrebni, celokupan proces učenja će vam postati kraći i jednostavniji.

4. Kopirajte sve što vam koristi

Svaki sadržaj na koji naiđete na internetu i učini vam se veoma korisnim – iskoristite u svom radu. Pisanje programskih kodova je ništa drugo do sklapanje velike slagalice, a kvalitetni elementi koje ćete kasnije uklopiti u svoj kod uvek su i više nego dobrodošli.

Na ovaj način ćete najbolje naučiti kako kodovi funkcionišu i saznati koji vas eventualni problemi mogu iznenaditi kada počnete sami da ih pišete. Primera radi, jedan od najboljih sajtova za one koji planiraju da koriste objektno orijentisani programski jezik Ruby, na kome možete provežbati sve što ste naučili bez prethodnog preuzimanja softvera, jeste TryRuby.

foto: Promo

5. Ne stidite se da pokažete svoje projekte

Programiranje je jedna od retkih profesija u kojoj o dobijanju poslova odlučuju stečene veštine i gotovi projekti, a ne fakultetska diploma. Upravo zbog toga, čak i dok ste još u procesu učenja, važno je da radite na simulaciji realnih projekata, koji će biti relevantna referenca na razgovoru za posao. Kada izgradite kvalitetan portfolio u kome se nalaze brojni projekti na kojima ste radili, nikad više nećete morati da brinete za radno mesto i karijeru, koja će biti predodređena na uspeh.

Zato je usmereno školovanje bazirano na realizaciji realnih projekata pod vođstvom mentora mnogo bolji izbor u odnosu na kratki kurs programiranja.

Promo tekst

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track