OPSTANAK U FRILENSINGU: Ovo je 5 važnih saveta za web programere frilensere
Foto: Promo

Programerski život

OPSTANAK U FRILENSINGU: Ovo je 5 važnih saveta za web programere frilensere

Edukacija -

Osim što garantuju priliku za brzo pronalaženje posla i odličnu zaradu, znanja i veštine iz oblasti informacionih tehnologija nude i mogućnost angažovanja na projektimaza frilensere. Stručnjaci za web programiranje još iz vremena pre pandemije spadali su među one zaposlene u IT-ju koji svoj posao mogu da rade iako se ne nalaze u kancelariji.

Pisanje kodova za web na freelance projektima pruža brojne prednosti, ali i zahteva da ispunite određene preduslove kako biste uživali u radu od kuće.

Predstavljamo vam savete uz koje ćete postati frilenser na koga klijenti čekaju.

IT Academy
foto: Promo

1. Naviknite se na puno radno vreme

Kada počnete da radite na freelance projektima, jedna od najtežih stavki na koju morate da se naviknete jeste puno radno vreme. Poslovi ove vrste ne zahtevaju nužno odlazak u kancelariju, pa većina web programera kodove koji obezbeđuju funkcionisanje sajtova pišu uglavnom od kuće.

U takvoj atmosferi najteže je naviknuti se na konstantan rad i puno radno vreme, ali to je upravo ono što klijent od vas očekuje. Važno je rad ispresecati pauzama kojih ćete se uvek pridržavati i da ne radite u prostoru u kome boravite. Ako nemate dodatnu sobu, kreirajte radni kutak u dnevnom boravku. U protivnom rizikujete da radite non-stop.

IT Academy
foto: Promo

2. Napravite portfolio kojim ćete impresionirati klijente

Za web programere odličan portfolio je možda i najvažnija stavka u karijeri. Dokument u koji ćete svrstati vaše najbolje projekte pomoći će vam da pronađete nove klijente i predstavite im se u što boljem svetlu.

Zahvaljujući portfoliju vaši klijenti imaće detaljan uvid u način na koji radite i znaće šta sve mogu da očekuju od vas. Prilikom odabira projekata koje ćete svrstati u portfolio budite veoma pažljivi i stavite isključivo one koji će pokazati vašu svestranost, profesionalnost i spremnost da kreirate odlične web sajtove. Najbolje radove stavite u prvi plan. Idite na kvalitet, a ne na kvantitet.

IT Academy
foto: Promo

3. Povežite se sa ostalim stručnjacima

Freelance projekti nisu nužno vezani za rad u timu, što ne znači da ne treba da se povežete sa ostalim stručnjacima za web programiranje. Stvaranjem mreže obučenih obrazovanih ljudi oko sebe proširićete svoje vidike i poboljšati sebi šanse za pronalaženje novih poslova. Vrlo često je posao preveliki za jednog profesionalca. Tada će vam značiti da ga podelite se kolegom, a može se desiti da i sami dobijete poziv da se priključite tuđem projektu.

4. Nastavite promociju

Portfolio je dobar način da se predstavite klijentima, ali to nije sve što bi trebalo da radite po pitanju promocije. Pored klijenata, važno je da za vaš rad čuje i širi krug ljudi. Društvene mreže su idealan prostor da vaše veštine i znanja pokažete i onima koji vam nisu potencijalni klijenti, ali vas mogu reklamirati. Pridružite se grupama koje promovišu web programiranje i predstavljajte svoje radove. Takođe bi trebalo da provocirate diskusije, postavljate pitanja i delite korisne sadržaje.

IT Academy
foto: Promo

5. Neprekidno usavršavajte svoje veštine

Freelance web programeri prinuđeni su da prate aktuelne trendove i konstantno se usavršavaju kako bi mogli da odgovore na sve potrebe klijenata. S poznavanjem što više programskih jezika, pisanje kodova će vam biti olakšano, a funkcionalnost web sajtova koje kreirate biće unapređena.

Jednogodišnjim školovanjem po programu za web programere usvojićete sve potrebne veštine i znanja uz pomoć kojih ćete biti spremni da započnete rad u struci. Posle temeljnog obrazovanja pod vođstvom mentora i izgrađene jake baze, novine iz oblasti web programiranja pratićete znatno brže i jednostavnije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track