ONI SU PROŠLI PUT KOJI VAS ČEKA: Saveti ovih iskusnih biznismena pomoći će vam da uspete kao preduzetnik
Foto: Profimedia

Citati preduzetnika

ONI SU PROŠLI PUT KOJI VAS ČEKA: Saveti ovih iskusnih biznismena pomoći će vam da uspete kao preduzetnik

Edukacija -

Od pokretanja biznisa do trenutka kada se poslovanje može nazvati uspešnim često prođe i po nekoliko godina čekanja. Sa druge strane, istraživanja pokazuju da čak trećina novih preduzeća uopšte ne opstane duže od 10 godina na tržištu.

Ovi podaci ne deluju ohrabrujuće za vas koji tek planirate da postanete preduzetnici. Upravo zbog toga predstavljamo savete onih koji su nekada stajali na istom mestu kao i vi, a danas se svrstavaju među najuspešnije preduzetnike svih vremena.

Naučite da prihvatite kritiku

Trenutno najbogatiji čovek na svetu Ilon Mask, osnivač kompanija Tesla, Solar siti (Solar City) i Spejs Eks (Space X), savetuje vam da, ukoliko želite da postanete uspešni, naučite kako da prihvatite kritiku.

Ilon Mask, Tesla, neprobojno staklo
foto: AP / Ringo H.W. Chiu

„Prihvatite što je više moguće povratnih reakcija i kritika u vezi sa idejama koje planirate da realizujete. Na ovaj način možete dobiti odgovore koji će vas sprečiti da napravite razne greške. Zaposleni uglavnom ne vole da ukazuju na greške nadređenih, ali upravo to je ono što će učiniti vaš biznis jačim. Zapamtite da ne morate da se saglasite sa svakim predlogom ili kritikom koju dobijete, ali te povratne informacije biće od ključnog značaja za donošenje pravih odluka za vaš biznis.”

Angažujte osobu koja će voleti svoj posao

Osnivač kompanije Epl (Apple) Stiv Džobs govorio je da je za svako poslovanje važno pronaći ljude koji će voleti ono što rade.

Apple
foto: Profimedia

„Kada zapošljavamo ljude, naravno da tražimo obrazovane i pametne osobe. Međutim, najveći problem koji ja imam jeste da li će se oni zaljubiti u ono što rade. U slučaju da se to dogodi oni će uvek želeti da urade ono što je najbolje za Epl – ne ono što je najbolje za njih, mene ili bilo koga drugog, već isključivo za kompaniju.”

Napravite detaljan plan

Ron Bodkin, osnivač kompanije Tink big analitiks (Think Big Analytics), smatra da je za uspeh u preduzetništvu najvažnije napraviti strategiju.

„Da bi vam se određena investicija isplatila, potrebno je da imate odličnu strategiju i tačno isplanirane tačke koje morate ispuniti na vašem putu do cilja. Uz detaljan plan, smanjićete sve moguće troškove i znatno povećati svoje šanse za uspeh. Strategija koju osmislite na početku trebalo bi da vam služi zapravo kao odskočna daska.”

Vredan rad i znanje su ključevi uspeha

Nasuprot uvreženom mišljenju da su veze i finansije iza svakog uspeh, Mark Kjuban, vlasnik tima Dalas maveriks (Dallas Mavericks) iz NBA lige, tvrdi sledeće:

„Ne radi se o novcu i vezama. Radi se o spremnosti da uradite i naučite o biznisu više od svih drugih. A ako ne uspete, naučićete iz onoga što se desi, tako da ćete sledećeg puta biti bolji.”

Mark Kjuban
foto: Profimedia

Svi ovi preduzetnici nekada su imali slične probleme kao i vi sada. Planirali su da pokrenu svoje poslovanje i razmišljali o kojim sve koracima moraju da povedu računa da bi postali uspešni. Saveti ovih velikana mogu vam pomoći da ostvarite karijeru o kakvoj ste sanjali ako uz njih steknete i kvalitetno obrazovanje.

Preduzetničke veštine i znanja koja usvojite tokom školovanja obezbediće vam sve što vam je potrebno da pokrenete i vodite poslovanje koje će vam doneti uspeh. Uz odgovarajuće obrazovanje, bazirano na realnim projektima, postaćete ekspert za vođenje biznisa, spreman da postane poput pomenutih lidera, koji danas dele savete početnicima.

(Promo - tekst / Foto: Promo)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track