ELEKTRONSKO POSLOVANJE: Evo kako da uz 5 saveta započnete vaš e-biznis
Foto: Promo

Poslovanje u eri interneta

ELEKTRONSKO POSLOVANJE: Evo kako da uz 5 saveta započnete vaš e-biznis

Edukacija -

Jedna od najvažnijih inovacija koju su donele savremene tehnologije jeste elektronsko poslovanje, trgovinski trend koji na mnogo načina preuzima primat. Od pandemije je ovaj trend povećan, pa je pokretanje elektronskog poslovanja za mnoge postalo karijerni izbor.

Stručnjaci koji su na vreme prepoznali potencijal ovog zanimanja i već stekli znanja iz oblasti elektronskog poslovanja savetuju na koje detalje bi trebalo da obratite pažnju kako biste postigli uspeh.

IT Academy
foto: Promo

1. Kreirajte odgovarajući web sajt

Budite strpljivi i detaljni u izradi glavnog alata za vaše elektronsko poslovanje. Kada se odlučite da pokrenete elektronsko poslovanje, posvetite pažnju kreiranju što kvalitetnijeg web sajta, na kome će se svi korisnici jednostavno snalaziti. Jedna od najčešćih grešaka poslodavaca jeste prevelika žurba prilikom pokretanja stranice. Iako ideja savršenog web sajta ne bi trebalo da vas spreči u pokretanju vaše elektronske inicijative, potrudite se da objavite testirani proizvod. Poštujte načela dobre navigacije, poput „pravila tri klika" i preglednosti – sa dovoljno negativnog prostora koji ne umara oči.

IT Academy
foto: Promo

2. Stavite fokus na korisnika

Najveći nedostatak elektronskog poslovanja u odnosu na tradicionalno poslovanje jeste činjenica da potrošači nemaju fizički dodir sa proizvodom za koji bi trebalo da se odluče sve dok ga ne kupe. Drugim rečima, kupci nisu sigurni šta tačno kupuju sve dok im ne stigne proizvod koji su platili. S obzirom na to da trenutno ne postoji rešenje za ovaj problem, poslodavci nastoje da u drugim oblastima poslovanja pruže što bolje uslove, pa potencijalne kupce privlače primamljivijim cenama, besplatnim dostavama i drugim pogodnostima. Amazon je pravi primer kompanije koja je u potpunosti okrenuta potrošaču, pa tako proizvod često možete besplatno vratiti ukoliko ne ispuni vaša očekivanja.

3. Testirajte platformu pre nego što uđete u realizaciju

Pre nego što pokrenete vaš biznis, važno je da testirate sve funkcije na vašoj web stranici. Pokušajte da razmišljate kao prosečan posetilac vašeg sajta. Tako ćete najlakše uvideti sve propuste i nedostatke koji su vam promakli. Kada budete ubeđeni da sve funkcioniše besprekorno, tada ste spremni da sajt pustite u život i započnete vaš put do uspeha.

IT Academy
foto: Promo

4. Prilagodite vašu platformu svim uređajima

Pametni mobilni telefoni i tableti se masovno koriste za kupovinu širom sveta, a njihova uloga će u budućnosti trgovine biti još veća. Upravo zbog toga vaša web stranica ne može da dostigne vrhunske rezultate ukoliko ne prilagodite njen dizajn za prenosive uređaje. Idealno bi bilo da napravite aplikaciju koja će potencijalnim potrošačima učiniti vašu uslugu dostupnom u svakom trenutku.

5. Nastavite da pratite trendove

Moderna tehnologija nastavlja da se razvija iz dana u dan i donosi nove tendencije, koje ćete morati redovno da pratite ukoliko želite da opstanete na dinamičnom tržištu. Bez obzira na to koliko moderan sajt ili aplikaciju ste pokrenuli na početku vašeg elektronskog poslovanja, bićete prinuđeni da uvek radite na njihovom razvijanju, novim funkcionalnostima i redizajnu u skladu sa vladajućim trendovima.

IT Academy
foto: Promo

Znanja koja ćete sigurno moći da naplatite

Ovi saveti pomoći će vam da postignete uspeh u elektronskom poslovanju, ali oni nisu dovoljni da krenete u avanturu. Da započnete biznis, potrebno vam je i kvalitetno obrazovanje, bazirano na realnim projektima. Školovanjem po nekom od programa sa departmana za elektronsko poslovanje, za samo godinu dana steći ćete veštine koje će vam omogućiti da pokrenete i vodite sopstveni elektronski biznis.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track