ŽELITE DA SE BAVITE PROGRAMIRANJEM? Ovih 6 koraka pomoći će vam da postanete dobar programer
Foto: Promo

Za početnike u programiranju

ŽELITE DA SE BAVITE PROGRAMIRANJEM? Ovih 6 koraka pomoći će vam da postanete dobar programer

Edukacija -

Jedan od svetski čuvenih softverskih inženjera Martin Fauler rekao je: „Svaka budala može da napiše kôd koji će računar moći da razume, ali samo dobar programer može da napiše kôd koji će razumeti čovek”. Kako biste postali uspešan programer u industriji informacionih tehnologija (IT), potrebno je da pre svega imate strastven pristup prema programiranju, koji će vas svakodnevno pokretati i usmeravati ka sledećem cilju. Ipak, strast sama po sebi nije dovoljna. Predstavljamo vam 6 saveta koji će vam pomoći da postanete uspešni u jednom od najbolje plaćenih poslova današnjice.

Saznajte više pomažući drugima

Većina programera ima zajedničku tendenciju da se uključuje u forume i grupe posvećene programiranju samo kada im je potrebna pomoć. Međutim, uspešan programer trebalo bi da na tim mestima i sàm pomaže ostalim kolegama, jer će tako bolje razumeti probleme sa kojima se susreću ljudi iz programerskog tima.

LINK Group
foto: Promo

Pišite jednostavne kodove

Trudite se da pišete kodove koji će biti razumljivi, jednostavni i logični. Mnogi programeri na početku karijere imaju potrebu da pišu kompleksne kodove kako bi impresionirali svoje starije kolege. Umesto toga, pojednostavite stvari. Jednostavni kodovi mnogo bolje rade, ne zahtevaju mnogo pojašnjenja, a vrlo lako se mogu proširiti. Više ćete kolege zadiviti preciznošću jednostavnog koda, nego nerazumljivošću kompleksnog.

Posvetite se analizi problema

Programeri koji se više posvete analizi određenog problema mnogo manje vremena potroše u njegovom rešavanju. Ponekad se do rešenja ne mora doći pomoću programerskih alata, već je dovoljno da razmišljate o tome na koji način biste mogli da ispravite grešku i da dođete do cilja.

LINK Group
foto: Promo

Proverite sami svoj rad

Budite prvi koji će pokušati da pronađe grešku u kodovima koje ste napisali. Ukoliko uvek budete sami tražili grešku u sopstvenom radu, s vremenom ćete početi da pišete takve kodove koji će sigurno besprekorno funkcionisati. Važno je i da svoje kodove ne krijete od iskusnijih kolega. Njihovi komentari i saveti sigurno će vam mnogo značiti u budućem radu i usavršavanju.

Učite analizirajući druge kodove

Posmatrajući tuđe kodove, koje su pisali programeri sa većim iskustvom, možete mnogo naučiti. Sem što ćete tako proširiti svoja znanja, saznaćete i na koje sve načine određeni problem može da se reši.

LINK Group
foto: Promo

Ne poredite se sa drugima

Poslednji savet je možda i najvažniji kako biste uživali u programiranju. Važno je da budete svesni toga da su svi programeri različiti, svi imaju svoje mane, i svoje vrline. Upoređujući se sa drugima možete stvoriti samo nezdravu konkurenciju, koja će naškoditi i vama i celom timu sa kojim radite.

Programeri danas uživaju u mnogim privilegijama o kojima mnoge druge profesije mogu samo da sanjaju. Dobra zarada, mogućnost rada od kuće i prilika da se posao pronađe u svakom trenutku samo su neke od njih. Ukoliko želite da postanete programer, školujte se po prilagođenom programu baziranom na praksi, koji vam za samo godinu dana garantuje tražena znanja, uz prepoznati sertifikat.

LINK Group
foto: Promo

Promo tekst

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track