TEHNOLOGIJA KOJA HARD-DISK ŠALJE U PENZIJU: Evo šta su cloud tehnologije
Foto: Promo

Nove tehnologije

TEHNOLOGIJA KOJA HARD-DISK ŠALJE U PENZIJU: Evo šta su cloud tehnologije

Edukacija -

Cloud computing važi za jednu od najvećih tehnoloških inovacija u poslednjih desetak godina, ali ogromnom broju ljudi i dalje nije jasna njegova uloga, iako su čuli za taj pojam. Gotovo da nema osobe koja cloud tehnologije ne koristi u svakodnevnom privatnom i poslovnom životu. Dropbox, Facebook, Gmail – svi ovi servisi zasnovani su na cloud tehnologiji.

Upravo zato pokušaćemo da objasnimo na koji način funkcioniše cloud computing i koje su njegove prednosti.

Šta je cloud computing?

Najjednostavnije rečeno, cloud computing vam omogućava čuvanje vaših podataka i programa i pristup njima na internetu, umesto na hard-disku vašeg računara. Drugim rečima, cloud (oblak) u ovom slučaju je samo metafora za internet, odnosno mesto za čuvanje podataka koje ima istu ulogu kao i hard-disk vašeg računara.

Lokalno skladištenje podrazumeva klasično čuvanje podataka i programa na hard-disku. Drugim rečima, da biste imali pristup podacima, morali ste da budete fizički blizu vašeg hard-diska. Skladištenje podataka na ovaj način funkcionisalo je decenijama unazad, od nastanka kompjuterske industrije do danas. Međutim, cloud tehnologija ozbiljno preti da pošalje hard-disk u istoriju, jer je samo pitanje vremena kada će tehnologija skladištenja u oblaku zavladati čitavim svetom.

link group
foto: Promo

Prednosti koje oblak nudi

Jedna od najčešćih grešaka kada se govori o cloud computingu jeste mešanje ove tehnologije sa čuvanjem podataka na kućnoj ili na poslovnoj mreži. Ovakav vid skladištenja zapravo ne pripada skladištenju podataka u oblaku, jer se podaci ne nalaze na internetu, već na lokalnoj bazi. Cloud tehnologija podrazumeva isključivo one podatke koji se čuvaju na internetu. Ideja cloud computinga jeste da se korisnicima omogući pristup određenim podacima bilo kada i bez obzira na to gde se nalaze.

Najveće prednosti cloud tehnologije su fleksibilnost i mogućnost korišćenja bez velikog ulaganja. Podaci koji se čuvaju na cloud computingu su bezbedni, a pored toga, ova tehnologija garantuje efikasnost, ekonomičnost i stabilnost.

Poslodavci ranije nisu imali preterano poverenja u cloud computing, jer su verovali da njihovi podaci nisu bezbedni ukoliko se čuvaju na mreži. S vremenom se sve više velikih kompanija, zbog jednostavnosti i ekonomičnosti, okrenulo upravo cloud tehnologiji.

Pitanje o sigurnosti podataka i danas se najčešće koristi kao glavni argument da se ospori cloud computing. Ipak, veliku revoluciju ova tehnologija je doživela upravo kad su korisnici napokon shvatili da su im podaci koji se čuvaju na ovaj način nedostupniji hakerima nego oni sa hard-diska.

Brz rast tržišta

link group
foto: Promo

Predviđa se da će tržište cloud computinga vredeti 623,3 milijarde dolara do 2023. godine. U 2018. godini vrednost je iznosila 272 miljarde.

S obzirom na to da je cloud computing relativno mlada grana u oblasti informacionih tehnologija, tražnja za stručnjacima koji se bave optimizacijom i kreiranjem aplikacija koje će biti potpuno dostupne svima na internetu sve je veća. Podaci govore da će u narednih nekoliko godina biti otvoreno čak 92% više radnih mesta za ovo zanimanje.

Ukoliko želite da se obučite za zanimanje budućnosti i da više ne razmišljate da li ćete moći da pronađete posao u struci, školovanjem po priznatom programu, za samo dva semestra, možete postati stručnjak za oblast cloud computinga.

Promo tekst

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja