Najnovije vesti

ZA MLADE KODERE: Evo kako da prevaziđete početničke probleme i dileme
Foto: Promo

Saveti za programere

ZA MLADE KODERE: Evo kako da prevaziđete početničke probleme i dileme

Edukacija
16:14h

Programerske plate idu do više hiljada evra na mesečnom nivou. Novi poslovi se stalno otvaraju, a uslovi poboljšavaju. Ipak, mnogi se plaše da se otisnu u programerske vode. Razlozi su brojni, a u nastavku nudimo nekoliko saveta kako da prevaziđete najčešće početničke probleme.

IT Academy
foto: Promo

Problem: Nedostatak znanja i opreme – Savet: Radite s onim što imate

Na početku karijere situacija je daleko od savršene. Zato se morate fokusirati da postignete maksimum s minimumom koji imate na raspolaganju. Budite skromni u očekivanjima i možda ćete iznenaditi sami sebe. Nedostatak tehnologije ne sme da vam bude izgovor za stagnaciju.

Problem: nedostatak sredstava – Savet: Minimizirajte svoje troškove i budite racionalni

U skladu sa premisom prve tačke, držite troškove na minimumu. Ako treba, koristite Linux ili stari kompjuter. Počnite od učenja manjih programskih jezika kao što je C. Početi učenje s komplkovanim jezikom vas neće učiniti boljim programerom.

IT Academy
foto: Promo

Problem: strah od kritike – Savet: Ohrabrite druge da vas kritikuju, a kritiku ne primajte srcu

Da biste napredovali, najvažnije je da zaboravite na ego. Kada je vaš rad meta kritike, to može biti bolno. Zato morate prevazići sujetu i biti otvoreni za kritiku. Kritika će učiniti da se usavršite u oblasti u kojoj ima prostora za napredak i da budete još bolji. Mnogo je bolje kada vas kritikuju nego kada vas ignorišu. Zato učinite vaš rad javnim i tražite mišljenje drugih. To je najbolji način da napredujete.

IT Academy
foto: Promo

Problem: Niko ne zna ko sam – Savet: Objavljujte radove

Kao što prethodna tačka nalaže, ako hoćete da postanete bolji, morate biti vidljivi. Uključite se u otvorene projekte i ne plašite se da koristite svoje ime – ono će jednog dana postati brend i garancija kvaliteta. Sve što uradite deo je vašeg rezimea. A svaka kritika koju dobijete učiniće da budete još bolji.

Problem: nedostatak iskustva i veština za profesionalni rad – Savet: Pronađite odgovarajući trening koji simulira realno poslovno okruženje

Strah od pojavljivanja u javnoj sferi pre nego što je zanat ispečen može se izbeći. Jednogodišnja škola programiranja bazirana na realizovanju svih zadataka s kojima se programeri sreću na dnevnom nivou najbrži je način da steknete znanje i veštine, a da pri tome pobedite strah.

IT Academy
foto: Promo

Ovo su neki od osnovnih problema s kojima se mladi programeri sreću. Ne dozvolite da vas spreče da postanete programer i ostvarite život o kakvom ste sanjali.

Promo

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...
track