PRAKSA U PROGRAMIRANJU: Ovo su koraci koje morate napraviti da biste dobili programersku praksu
Foto: Promo

Kako da budete primljeni na praksu u IT kompaniji

PRAKSA U PROGRAMIRANJU: Ovo su koraci koje morate napraviti da biste dobili programersku praksu

Edukacija -

Najbolji put do juniorske pozicije u svakom poslu, pa i u programiranju jeste kroz program prakse. Praksa vam omogućava da posmatrate stručnjake kako rade, da pitate sve što vas zanima i da kroz pravljenje grešaka stičete znanja koja su vam potrebna za dalji rad. S druge strane kao praktikant nemate veliku odgovornost i niko ne očekuje od vas da znate posao.

Koraci u nastavku teksta će vam pomoći da dobijete stažiranje..

racunar
foto: Promo

GitHub

Ukoliko planirate da se bavite programiranjem, GitHub je dobro mesto za početak. U pitanju je platforma na koju možete postavljati svoj kôd i sarađivati sa ostalim programerima na njegovom unapređenju. Na ovoj platformi, takođe, možete uzimati učešće u projektima na volonterskoj bazi, gde ćete vežbati svoje veštine.

Ne čekajte da vaš kôd bude savršeno upeglan i da nema nijednu grešku da biste ga postavili. Tako gubite dragoceno vreme. Programer sa deset nezavršenih projekata će uvek biti konkurentniji od onog sa jednim za koji misli da je savršen. Sada, kada ste stekli neko iskustvo, možete pristupiti pravljenju CV-ja.

racunar
foto: Promo

Radna biografija

Prvi konkretan korak je kvalitetan CV. Imajte u vidu da se prijavljujete na programersku poziciju. Zanemarite dopadljivost dizajna. Uredna biografija na jednoj strani i ne više od toga biće dovoljno.

Izlistajte sve svoje ključne veštine za koje smatrate da vas čine konkurentnim i napišite za koje od njih smatrate da su vam jača strana, a na kojima još radite. Pokušajte da rangirate svoja znanja. Takođe, možete se poslužiti i Canva alatom za grafički dizajn, koji će vam pomoći da jednostavno kreirate zanimljiv CV, koji će privući pažnju.

racunar
foto: Promo

Vaš sajt

Pored radne biografije, jedan od načina da pokažete svoje veštine i izložite portfolio jeste i vaš sajt. To je prostor od koga možete napraviti mini-projekat koji će na najbolji način predstaviti vaše veštine, ono što vas interesuje, vašu strast i sve ono što vas motiviše da se bavite upravo tim poslom.

Na sajt bi trebalo da postavite svoje dosadašnje projekte. Jednostavno ih kategorišite i podelite tako da svaki ima malo vizuelno rešenje i tekst koji će biti klikabilni, što znači da ćete čitaocu omogućiti da pristupi ili isproba svaki od vaših projekata. Čak i projekti koje ste radili u školi mogu biti relevantni, ako su dovoljno dobri i ako nemate dovoljno profesionalnog iskustva.

racunar
foto: Promo

Počnite da se prijavljujete i pokažite entuzijazam

Uporedo sa razvojem veština i rada na samostalnim projektima trebalo bi da pokušate da pronađete idealnu poziciju. Veliki broj IT kompanija ima stalno otvorene konkurse za praksu, a neke od njih periodično to i oglašavaju.

Čak iako ne postoji oglas na koji ste naišli, a znate tačno u kom timu biste želeli da radite, pokažite inicijativu, pošaljite svoj CV i GitHub na email adresu vašeg potencijalnog mentora i predložite sastanak kako biste se dogovorili možete li da sarađujete. Možda i ključna karta za dobijanje pozicije u timu programera jeste entuzijazam koji posedujete.

Zato pokažite spremnost da pitate za projekte, da ih sami rešavate i da prezentujete svoja saznanja čak i kada nema konkursa. Pre ili kasnije ćete sigurno privući pažnju neke od firmi svojom iskrenošću i smelošću.

racunar
foto: Promo

Naučite kako

Programiranje je zahtevno i pre prakse će biti potrebno bar osnovno poznavanje principa programiranja, teorije i programskih jezika koji će se koristiti u kompaniji u kojoj konkurišete. Sve to ne možete naučiti za samo nekoliko meseci. Neophodno je da ovaj poduhvat shvatite ozbiljno i da posvetite barem godinu dana usavršavanju pre nego što se odlučite za praksu. Ne očekujte da budete primljeni, ako nemate bar osnovnu teorijsku bazu.

Zato upišite obuku za razvoj softvera i donesite pravu odluku za karijeru kakvu ste oduvek sanjali.

Promo tekst

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track