PRONAĐITE MENTORA: 6 razloga zbog kojih svaki početnik u programiranju mora pronaći mentora
Foto: Tim Edukacija

Saveti za programere juniore

PRONAĐITE MENTORA: 6 razloga zbog kojih svaki početnik u programiranju mora pronaći mentora

Edukacija -

Najbolji način da naučite bilo koji posao jeste da počnete svakodnevno da se bavite aktivnostima vezanim za taj posao. Međutim, jedini pouzdan način da znate radite li ispravno jeste da imate kvalifikovanog mentora koji će vam pomoći da pronađete dobar put.

Mentorstvo je izuzetno važno u svim industrijama, a u programiranju se opseg delovanja seniora koji radi sa juniorima znatno razlikuje od drugih oblasti. Zato je za svakog juniora izuzetno važno da ima seniora koji će ga voditi i usmeravati.

Link Group
foto: Tim Edukacija

Ako se i dalje kvalifikujete kao junior, vreme je da razmislite o mentorstvu i pronađete seniora koji će vam pomoći da rastete. Ako mislite da ipak možete sami, pročitajte na koje sve načine iskusan programer može da vam pomogne u karijeri.

Naučićete najbolje prakse

Prvi razlog da pronađete mentora jeste i onaj najočigledniji – pružiće vam uvid u najbolje prakse kojima se možete okrenuti u svom poslu. Po pravilu, reč je osobama koje imaju daleko više iskustva od vas i u svojoj karijeri su prošli kroz mnogo projekata, pa na osnovu toga mogu i da vas posavetuju i pruže vam neke ideje kojih se možda sami ne biste setili. Mentorstvo se u tom smislu odnosi jednako na vaše tehničke veštine, ali i na karijerni put.

Link Group
foto: Tim Edukacija

Umetnost povratne informacije

Ako izgradite dobar odnos, što se preporučuje, doći ćete do tačke poverenja na kojoj će mentor moći otvoreno da vam kaže gde grešite, u čemu ste dobri i šta bi trebalo dodatno da razmotrite. Povratna informacija koju dobijete nakon što završite nešto može da donese velike promene u vašem mikrosvetu, jer će vam ukazati na nove načine na koje možete da završite određeni projekat i napredujete kao profesionalci.

Dobićete resurse

Kada učite sami, možete mnogo toga naučiti, jer su izvori na internetu nepresušni. Međutim, to može imati i negativne strane, jer nećete uvek znati od čega da počnete, a ni koji izvor je relevantan za ono što je vama potrebno. Čak i kada je u pitanju samostalan rad, mentor vam može biti od velike pomoći, jer će znati tačno koje knjige da vam preporuči, na koje sajtove da vas uputi i kako da vas nauči da pažljivije birate kanale kojima dolazite do informacija.

Imaćete pomoć pri kodiranju

Takozvani code review, odnosno revizija koda, jeste važan korak u kreiranju kvalitetnog softvera. U određenim kompanijama ta praksa ne postoji, ali ima i onih u kojima je neophodno proveriti svaki kôd pre nego što se doda široj slici. Kakva god da je praksa u firmi u kojoj počinjete karijeru, sa svojim mentorom možete se dogovoriti o reviziji koda kako biste bili sigurni da je kôd koji šaljete dalje ispravan i napisan na najbolji mogući način.

Napredovaćete u karijeri

Mentorstvo ima za cilj da vam pomogne da postanete profesionalac. To znači da će mentor uložiti svoje vreme u kreiranje seniora koji će u nekom trenutku moći da zauzmu njihovo mesto. Zato je važno da ih slušate na svakom koraku razvoja, jer je vaš odnos važan i koliko dobijate vi, toliko dobijaju i mentori, jer imaju priliku da oblikuju nekoga prema svojim idejama.

Nikada nećete biti sami

Biti junior nije lako jer biti junior znači biti sam. Seniori će uglavnom imati previše posla da vam se posvete ili će vam jednostavno prosleđivati linkove ka treninzima i vebinarima kako biste čuli nešto novo. Međutim, mentori će vam se posvetiti i biće sa vama na svakom koraku. Ni u jednom trenutku se nećete osećati usamljeno i uvek ćete imati podršku nekoga sa daleko više iskustva.

Naučite kako da se kvalifikujete za mentorstvo

Link Group
foto: Tim Edukacija

Da biste i sami bili zanimljivi vašem budućem mentoru, neophodno je da steknete bar teorijsku osnovu na kojoj će on potom graditi vaše veštine. Ne trošite vreme na kratkim kursevima od par meseci koji će samo zagrebati površinu. Uložite bar godinu u svoje usavršavanje da biste došli do stadijuma koji vas u očima budućeg mentora čini kvalitetnim kandidatom za mentorstvo.

Upišite obuku za razvoj softvera i napravite ključni korak ka karijeri kakvu ste oduvek želeli.

(Tim Edukacija)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track