DIZAJN VAŠE PRVE WEB STRANICE: Ova 3 koraka morate proći
Foto: Tim Edukacija

Saveti za početnike u web dizajnu

DIZAJN VAŠE PRVE WEB STRANICE: Ova 3 koraka morate proći

Edukacija -

Upuštanje u razvoj web stranice može delovati kao zastrašujući zadatak. Ovo naročito važi za početnike koji nisu dobri u kodiranju. Ipak, danas kreirati web sajt nije toliko teško kao što je bilo u prvim danima interneta i svakom početniku je sada na raspolaganju pregršt alata, poput WordPressa.

Za koji god da se odlučite, alat sam po sebi neće biti dovoljan. Za razvoj uspešnog web sajta ključno je planiranje. U nastavku pronađite 10 saveta koji će vam pomoći da prvi web sajt napravite od nule.

1. Analizirajte konkurenciju

Čime god da se bavite, velike su šanse da ćete imati ogromnu konkurenciju. Konkurencija ne bi trebalo da vas plaši, štaviše njeni web sajtovi vam mogu poslužiti kao izvor inspiracije. Zato uzmite papir i olovku u ruke i prođite kroz vodeće sajtove u oblasti kojom se bavite. Obratite pažnju na strategije koje se tiču kreiranja korisničkog iskustva i dizajna interfejsa. Obavezno zabeležite šta vam se kod konkurentskih web stranica dopada a šta nije po vašem ukusu.

Sledeća pitanja bi trebalo da sebi postavite dok analizirate sajtove.

  • Da li je navigacija na web stranici jednostavna?
  • Da li meniji imaju smisla?
  • Da li je web sajt intuitivan i lak za korišćenje?

Ova pitanja bi trebalo da vam pomognu da se zagrejete za rad pri analiziranju konkurentskih web prezentacija. Verovatno ćete i sami pronaći mnoštvo elemenata koji vam se dopadaju i podjednako mnogo onih za koje mislite da nemaju mnogo smisla ili ometaju korisničko iskustvo.

Tim Edukacija
foto: Tim Edukacija

2. Napravite nacrt budućeg sajta

Da biste izgradili upotrebljiv sajt, morate imati dobar radni okvir.

Okvir web sajta je nacrt. U pitanju je vizuelni prikaz svih stranica i izgled toga na koji su način povezane. Izrada okvira predstavlja važan korak koji ujedno testira vašu sposobnost da kreirate logiku toka iskustva za buduće korisnike.

Uzmite u obzir koliko stranica je potrebno vašem centru. Pravilo kog bi trebalo da se pridržavate jeste da držite broj stranica na minimumu. Stranice i njihove veze možete pokazati i skicirati na papiru i na ovaj način bolje razumeti hijerarhiju sajta. Tako ćete na vreme isplanirati najjednostavniji način orijentacije na web sajtu.

S druge strane, skicu možete kreirati u aplikacijama razvijenim za ovu svrhu. Prednost korišćenja aplikacije za skiciranje jeste to što se možete vratiti i reorganizovati elemente u naknadnim fazama razvoja.

Kada razmišljate o tome kako da pristupite radnom okviru, morate imati u vidu očekivanja i navike vaših budućih posetilaca

Tim Edukacija
foto: Tim Edukacija

3. Uporedite moguće platforme i izaberite onu koja odgovara vašim potrebama

Kako kaže Kristijan Rig, pisac najpoznatijih portala za tehnologiju – kada dizajnirate svoj prvi sajt, imate dve opcije. Jedna je da iskoristite softver za upravljanje sadržajem (CMS) kakav je platforma WordPres, ili da se opredelite za gotova rešenja kakva nude servisi poput Wixa. Predost prvih je što nude mnogo fleksibilnosti, međutim rad na njima zahteva neki nivo obuke. Prednost drugih je upravo u lakoći i brzini kreiranja dinamičnog sajta koji je prilagođen za mobilne uređaje. Međutim, za razliku od WordPressa, gde možete u potpunosti menjati i prilagođavati web stranicu svojim potrebama, rešenja poput Wixa daju ograničen manevarski prostor.

Birajte u skladu sa potrebama vašeg sajta i očekivanjima vaše ciljne publike.

Tim Edukacija
foto: Tim Edukacija

WordPress nudi obilje upotrebljivih tema i za većinu konvencionalnih adaptacija to je sistem kojim je moguće ovladati u razumno vreme. S druge strane, za one koji web stranicu kreiraju prvi put ili nemaju mnogo vremena i mogu biti skloniji tome da izaberu već gotovo rešenje. Naravno, ukoliko su vam potrebne posebne funkcionalnosti, poput servisa za obradu narudžbina ili rad s novcem, situacija postaje komplikovanija.

Prilikom dizajniranja prvog web sajta, ove korake morate proći. Ipak, ostaje mnogo drugih odluka koje morate doneti prilikom ovog projekta. Ako želite da ovladate tehnikama web dizajna, jednogodišnja sertifikovana obuka za web dizajnera je najbrži način da steknete znanje, veštine i kvalifikaciju koja će vas učiniti konkurentnim na tržištu rada. Za razliku od kratkih kurseva, strukturirani kurs će vas kroz realan rad osposobiti za posao web dizajnera.

Tim Edukacija

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track