NAJPOPULARNIJI IT POSLOVI U 2023: Stručnjaci na ovim pozicijama neće morati da brinu za posao
Foto: Tim Edukacija

Poslovi u IT sektoru

NAJPOPULARNIJI IT POSLOVI U 2023: Stručnjaci na ovim pozicijama neće morati da brinu za posao

Edukacija -

Ako planirate da se u narednom periodu posvetite sticanju novih veština, ovo će biti neki od najtraženijih poslova u sektoru informacionih tehnologija u 2023. godini

Softverski inženjer

Na portalu IT Job Watch tvrde da se 10% oglasa u Ujedinjenom Kraljevstvu odnosi na poslove u softverskom inženjerstvu. Profesionalci u ovoj oblasti su podjednako traženi u tehnološkim, medijskim i telekomunikacijskim kompanijama.

Jedna od prednosti rada u ovom sektoru jeste mogućnost usavršavanja, putovanja, kao i prilike da radite u celom spektru neotkrivenih sektorskih niša. Rad na daljinu za softverske inženjere takođe postoji kao opcija, što povećava pristup poslodavcima širom sveta.

Tim Edukacija
foto: Tim Edukacija

Arhitekta za računarstvo u oblaku

Otkada se svet preselio na hibridni režim rada, porasla je i potreba za profesionalcima u oblasti cloud računarstva. To najbolje potvrđuje činjenica da je u protekloj godini ovaj porast iznosio čak 54%.

Pored toga što donosi unosnu zaradu, prednost rada u ovoj oblasti je što vas izlaže novim tehnologijama i čini da budućnost dočekate spremni.

Tim Edukacija
foto: Tim Edukacija

Istraživač korisničkog iskustva (UX Researcher)

Posao ovih profesionalaca sastoji se u tome da premoste jaz između dizajnera, inženjera i programera. Očekivani rast u potrebi za ekspertima za UX u sledećoj deceniji iznosiće 14,9%.

Posao koji kombinuje tehničko znanje sa naukom o ponašanju može biti odskočna daska za druge poslove u istraživanju u dizajnu i u menadžmentu, što predstavlja dodatnu prednost.

Ekspert za podatke (Data Scientist)

S obzirom na to da Gartner navodi da oko 91 odsto organizacija još nije dostiglo transformacioni nivo zrelosti u podacima i informacijama, potreba za unapređenjem procesa donošenja odluka jeste samo jedan od razloga zbog koga se očekuje da će broj poslova koji zahtevaju veštine analize podataka porasti za čak 27,9% do 2026. godine.

I mada plate naučnika koji proučavaju podatke uveliko variraju u zavisnosti od obrazovanja, sertifikata i iskustva, kao i sama potreba za ovim stručnjacima, i one rastu iz dana u dan.

Tim Edukacija
foto: Tim Edukacija

Analitičar mreža (Network Analyst)

Mrežni analitičar koji može da kombinuje tradicionalno poznavanje informacionih sistema sa upravljanjem mrežnim saobraćajem može da očekuje vrhunske uslove od većih tehnoloških kompanija. Složeno mrežno okruženje zahteva dubinsko razumevanje informacionih tehnologija.

Poslovi eksperata koji imaju to poznavanje mogu postati sve važniji sa težnjom čovečanstva da unapredi tehnologiju na globalnom nivou.

Tim Edukacija
foto: Tim Edukacija

Ukoliko želite da sebi osigurate mesto na tržištu rada u sledećoj godini, obuka za IT poslove na ceni jeste najbolji način da budućnost dočekate spremni.

Tim Edukacija

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track