SAVETI MILIONERA: 5 stvari koje NE treba da radite ako želite da dođete do uspeha
Foto: Tim Edukacija

SAVETI MILIONERA: 5 stvari koje NE treba da radite ako želite da dođete do uspeha

Edukacija -

Generacije koje danas grade karijeru nalaze se u veoma nezavidnoj situaciji. Eksplozija novih tehnologija, brzo smenjivanje savremenih poslovnih trendova i globalna nestabilnost učinili su da se tržište rada promeni do neprepoznatljivosti.

Uprkos tome, mnogi još uvek daju, a nažalost i slušaju dobronamerne savete koji su nekada možda i bili ispravni, a danas ne samo da ne funkcionišu već i direktno štete vašim šansama da uspete.

A to će vam najbolje potvrditi Met Higins (Matt Higgins) – svetski poznati milioner, autor bestselera, CEO i investitor, koji specijalno za vas otkriva 5 najgorih životnih saveta, koje ćete sigurno čuti, a za koje niste mogli da pretpostavite da su pogrešni.

Ovo su najgori saveti koje ćete čuti na svom putu do uspeha:

1)„Potrebno je da imaš plan B”

Iako zvuči zdravorazumski, istraživanja su potvrdila da i samo razmišljanje o bekap planu značajno umanjuje vaše šanse i motivaciju da ostvarite prvobitni plan. Jednostavno, ukoliko se posvetite razmišljanju o eventualnom neuspehu, nećete imati fokus, želju, a ni snage da ostvarite ono što zaista želite.

Ovo posebno važi za ljude u dvadesetim godinama. Mladost nije vreme kada treba da igrate na sigurno. Naime, ne postoji bolje vreme da probate nešto novo nego kad ste mladi zato što ćete veliku većinu eventualnih neuspeha moći da ispravite s vremenom.

Stoga je najbolji plan B da imate poverenje u svoje sposobnosti da ćete se snaći ukoliko plan A ne uspe.

2)„Smanji vreme provedeno na ekranu”

Sadašnjost i budućnost većine poslova su upravo na ekranu, a vama traže da smanjite vreme provedeno na pametnom telefonu ili za računarom. Čudno, zar ne?

Naravno, besciljno skrolovanje ili celodnevno igranje video-igara verovatno nisu aktivnosti koje mogu da unaprede vaš poslovni život, ali gledanjem u ekran možete naučiti bezbroj novih, traženih i dobro plaćenih veština.

Ukoliko danas želite da steknete dodatno obrazovanje, započnete novi biznis, reklamirate proizvod ili podignete sopstveni sajt, najkorisniji resursi su upravo u onlajn-obliku.

Stoga gledajte u ekran, ali pametno.

3)„Nemoj da se sekiraš oko malih stvari”

Ovaj savet je čak delimično ispravan. Ukoliko imate problem sa nekontrolisanom anksioznošću oko svake sitnice, potrebno je da taj problem rešite. Međutim, određeni nivoi anksioznosti i stresa zapravo mogu biti dobar podsticaj za vaš uspeh.

Istraživanje je pokazalo da najuspešniji preduzetnici svesno neguju anksioznost, čineći da ona radi za njih. Oni zapravo održavaju stanje poznato kao optimalna anksioznost. To podrazumeva kultivisanje anksioznosti do nivoa koji poboljšava fokus i performanse, a ne sprečava izvrsnost.

4)„Zaposli se u velikoj i stabilnoj kompaniji”

Zaposli se u jakoj kompaniji koja je lider na tržištu u tvojoj branši – do pre samo nekoliko godina ovo je bio dobar savet. Međutim, sada to i nije baš tako. Čak i velike kompanije koje su nudile dugu karijeru danas otpuštaju veliki broj radnika i karijerni put u njima više uopšte nije tako siguran.

Umesto da jurite veliku kompaniju, opredelite se za odgovarajuću poziciju. Uverite se da vaše veštine i interesovanja odgovaraju poziciji koju tražite, makar to značilo da ćete raditi i u manjoj kompaniji.

Još bolja opcija može biti da upotrebite svoje veštine i strasti za pokretanje ličnih poslovnih poduhvata.

Met Higins, BusinessAcademy
foto: Tim Edukacija

5)„Kupi kuću/stan i skrasi se”

Ono što svaki čovek treba da zna jeste sledeće: keš je zakon.

Najbolje što možete da uradite jeste da čuvate keš i obezbedite likvidnost, pa čak i ako to znači da iznajmljujete stan ili živite sa svojim roditeljima. Tržište nekretnina zaista je nepovoljnije nego ikad pre i uzimanje kredita najčešće predstavlja višedecenijsku obavezu. A u vreme ekonomske nestabilnosti štednja novca, umesto gomilanja dugova, jeste najbolja opcija.

Bonus savet koji zapravo vredi poslušati: Stalno usavršavajte svoja znanja i vaš uspeh će biti zagarantovan

U vremenu kada mnoga tradicionalna zanimanja prete da nestanu, kada svakodnevno niču nove tehnologije koje stvaraju neslućene mogućnosti, jednu stvar treba da radi svako ko želi da uspe: da neprekidno unapređuje svoje veštine i stiče nova znanja.

Pored praćenja novih trendova, čitanja i pretraživanja interneta, jedan od najefikasnijih načina za usavršavanje jeste upisivanje nekog modernog programa na kome ćete na strukturiran način u kratkom vremenskom roku dobiti najsvežija poslovna i druga znanja.

Jedna od škola koje nude takve programe je BusinessAcademy, koja je mnogim polaznicima otvorila vrata odlično plaćenog posla, omogućila im da dobiju svetski priznate diplome i sertifikate i steknu jedinstveno obrazovno iskustvo pod okriljem jednog od najuglednijih svetskih univerziteta – Univerziteta u Kembridžu.

Takođe, u ovoj ustanovi imate mogućnost izbora između onlajn-školovanja ili školovanja u učionici, što je posebno važno za sve one koji zbog obaveza ili drugih razloga žele da uče svojim tempom i sa bilo kog mesta. U zavisnosti od svojih afiniteta i profesionalnih potreba, možete se odlučiti za neki od najaktuelnijih poslovnih programa današnjice i steći znanja koja će vam omogućiti započinjanje nove ili unapređenje postojeće karijere.

Iskoristite dobar savet i prijavite se na vreme.

Tim Edukacija

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track