Investicioni projekti „Konokoa“ i „Šela“ kraći za milijarde $
Foto: Profimedia

Rezovi u naftnoj industriji

Investicioni projekti „Konokoa“ i „Šela“ kraći za milijarde $

Financial Times -
Evropski naftni gigant najavio da će smanjiti investicionu potrošnju za 15 milijardi $, a američka kompanija planira smanjenje ulaganja za 33%

Konoko Filips“ (Conoco Phillips) i „Rojal Dač Šel“ (Royal Dutch Shell), koje su među najvećim svetskim energetskim grupacijama, izložile su planove za rezove u investicionim programima, koji se mere milijardama dolara, kao odgovor na nagli pad cena sirove nafte.

Ovi rezovi su deo šireg talasa smanjenja investicione potrošnje, koje su najavile naftne kompanije širom sveta u nastojanju da učvrste svoje finansije i zaštite dividende, budući da su gotovinski tokovi smanjeni. Rezovi su povećali očekivanja da će se cene oporavljati kako se rast ponude bude usporavao.

Britanska multinacionalna kompanija „Britiš petroleum“ (BP) saopštila je da će otpustiti 300 radnika od ukupno 3.500 zaposlenih na bušotinama na Severnom moru i zamrznuti plate ne bi li smanjila troškove. Ona je takođe prodala vlasnička prava u dva naftna polja u Meksičkom zalivu i odrekla se pozicije operatora.

Francuska naftna korporacija „Total“ (Total) najavila je prošlog meseca da ove godine planira da smanji investicionu potrošnju za 10 odsto i brzo prikupi milijarde dolara prodajom imovine.

Iako se očekivalo da će i „Konoko“ i „Šel“ slediti njihov primer, primetna je velika razlika u tempu kojim će ove dve kompanije povući poteze koje su najavile juče. „Šel“, globalna naftna grupacija sa sedištem u Holandiji, saopštila je da će smanjiti investicionu potrošnju za 15 milijardi dolara od 2015. do 2017. godine, što znači da će 40 projekata biti odloženo ili obustavljeno.

Međutim, njena ovogodišnja potrošnja će biti neznatno manja u odnosu na 35 milijardi dolara, koje je potrošila 2014.

„Konoko“, najveća američka kompanija za istraživanje i proizvodnju nafte, izjavila je da ove godine planira da svoju investicionu potrošnju smanji za 33 procenta na 11,5 milijardi dolara, što je za još dve milijarde manje nego što je nagovestila u saopštenju objavljenom prošlog meseca.

„Oksidental petroleum“ (Occidental Petroleum), četvrti po veličini američki proizvođač nafte po tržišnoj kapitalizaciji, takođe će smanjiti potrošnju ove godine za 33 procenata.

Obe kompanije su svoje planove saopštile prilikom objavljivanja zarada za četvrti kvartal 2014. godine, na koje je uticao nagli pad cena sirove nafte od prošlog leta.

Ben van Berden (Ben van Beurden), izvršni direktor „Šela“, naglasio je da ta kompanija „primenjuje promišljen pristup“.

„Moramo biti obazrivi da ne prenaglimo sa reakcijom na nedavni pad cena nafte“, rekao je on. Tokom vremena će se ponuda i tražnja vratiti u ravnotežu i cene će se oporaviti, dodao je.

CHRISTOPHER ADAMS - LONDONED CROOKS - NEW YORK

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track