Najnovije vesti

BEZ ŠAPIĆA U LOZNICI: GIK zbog nepravilnosti nije prihvatila izbornu listu SPAS
Foto: T. Ilić

izbori

BEZ ŠAPIĆA U LOZNICI: GIK zbog nepravilnosti nije prihvatila izbornu listu SPAS

Izbori 2020

Lozničani koji su to možda hteli na predstojećim lokalnim izborima neće imati priliku da glasaju za Srpski patriotski savez (SPAS), odnosno listu ‘’Aleksandar Šapić – pobeda za Loznicu’’ pošto je Gradska izborna komisija (GIK) na sinoćnoj sednici odbila da je proglasi.

foto: T. Ilić

Kako je GIK navela u obrazloženju, SPAS je imao više nedostataka pa tako nije dostavljena izborna lista u kojoj je redosled kandidata manje zastupljenog pola usaglašen sa Zakonom o lokalnim izborima, u obrascu spisak birača koji potpisima podržavaju listu nedostaju bitni elementi koji se odnose na naziv izborne liste, naziv podnosioca izborne liste i potpis ovlašćenog lica za podnošenje izborne liste, a listu nije podržao ni dovoljan broj birača pošto nedostaje 327 ’’pravnovaljanih izjava birača’’ koji je potpisima podržavaju.

Pošto u predviđenom roku ovi nedostaci nisu otklonjeni GIK je odbila proglašenje liste SPAS i ona se neće naći na glasačkom listiću. Preostale tri liste - ‘’Srpska desnica za domaćinsku Loznicu’’, pokreta ‘’Metla 2020’’ i Srpske stranke Zavetnici, koje je su kao i SPAS predate minulog petka, GIK je proglasila.

Tako će Lozničani 21. juna za ulazak u lokalni parlament moći da biraju između osam proglašenih lista. Prva je lista ‘’Aleksandar Vučić - za našu decu’’, jedina sa svih 59 odborničkih kandidata, sledi je sa 20 kandidata ‘’Dr Zoran Nikolić – Bolja Srbija’’, zatim ‘’Dr Vojislav Šešelj – Srpska radikalna stranka’’ (20) , ‘’Ivica Dačić – Socijalistička partija Srbije, Jedinstvena Srbija – Dragan Marković Palma’’ (41), peta je GG ‘’Smelo za Loznicu – Dragan Pajić’’ (40) i tri liste sa po 20 kandidata, GG ‘’Srpska desnica za domaćinsku Loznicu’’, ‘’Metla 2020’’ i osma lista ‘’Srpska stranka Zavetnici’’.

foto: T. Ilić

Tako će se za 59 mesta u odborničkim klupama nadmetati osam lista sa ukupno 240 kandidata, odnosno četiri za jedno mesto. Prethodni put, pre četiri godine, Lozničani su na glasačkom listiću imali 11 izbornih lista i skoro duplo više kandidata nego sada, njih 466 za mesta u gradskoj skupštini.

T.Ilić

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...