POJAČANO DEŽURSTVO TUŽILACA NA DAN IZBORA: Odmah će se reagovati na svaki pokušaj ometanja građana da ostvare biračko pravo
Foto: Više javno tužilaštvo u Beogradu

više javno tužilaštvo u beogradu

POJAČANO DEŽURSTVO TUŽILACA NA DAN IZBORA: Odmah će se reagovati na svaki pokušaj ometanja građana da ostvare biračko pravo

Izbori 2024 -

Više javno tužilaštvo u Beogradu obaveštava javnost da je, imajući u vidu informacije u javnosti da bi na dan održavanja republičkih i gradskih izbora 17. decembra moglo da dođe do ometanja izbornog procesa i izazivanja ekcesa, Glavni javni tužilac Višeg javnog tužilaštva u Beogradu naložio pojačana dežurstva u svim osnovim javnim tužilaštvima na teritoriji glavnog grada, kao i u beogradskom VJT.

- Tužilaštva će odmah reagovati na svaki pokušaj ometanja građana da ostvare svoje biračko pravo i procesuirati učinioce krivičnih dela - saopšteno je iz Višeg javnog tužilaštva u Beogradu.

U tužilaštvima će, kako se navodi, dežurati veći broj javnih tužilaca kako bi se obezbedila efikasna reakcija na eventualne pokušaje povrede izbornog prava i osiguralo neometano sprovođenje vanrednih izbora u demokratskim uslovima.

Više javno tužilaštvo u Beogradu podseća da Krivični zakonik, propisuje krivična dela protiv izbornih prava, a između ostalih i krivično delo Sprečavanje održavanja glasanja iz člana 159 KZ, kojim je propisano da će se kazniti zatvorom do 3 godine onaj ko silom, pretnjom ili na drugi protivpravan način spreči održavanje glasanja na biračkom mestu, odnosno da će se kazniti novčanom kaznom ili zatvorom do 2 godine, onaj ko ometa glasanje izazivanjem nereda na biračkom mestu, usled čega glasanje bude prekinuto.

Bonus video:

02:27

Miroslav Lazić: Sudija nije izdao naredbu da se zatvori Maja Bađikić , javni tužilac pretio ljudima?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track