"NAPADAJU TENKOVE U GORNJU POLUSFERU, GDE SU OKLOPI NAJTANJI" Gost Kurira o SRPSKOM DRONU UBICI: Ovo menja NAČIN RATOVANJA
Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

kurir tv

"NAPADAJU TENKOVE U GORNJU POLUSFERU, GDE SU OKLOPI NAJTANJI" Gost Kurira o SRPSKOM DRONU UBICI: Ovo menja NAČIN RATOVANJA

Društvo -

Na nedavnom prikazu naoružanja i sposobnosti specijalnih jedinica Vojske Srbije u Nišu predstavljena je i srpska bespilotna letelica - dron kamikaza sa bojevom glavom za jednokratnu upotrebu "Osica", koja će biti spremna za upotrebu u Vojsci Srbije 2024. godine.

Predstavljeni su protivdronski PVO sistemi, bespilotne i upravljane vazduhoplovne i zemaljske borbene platforme, a svoju sposobnost predstavile su 63. padobranska brigada i druge specijalne jedinice.

Petar Vojinović urednik portala Tango six kaže za Kurir da su i gledaoci Kurir televizije najverovatnije videli tzv. FPV, odnosno dronove kamikaze, koji su zapravo ubojna sredstva u formi letelica.

- Oni su daljinski upravljiva za jednokratnu upotrebu. U Ukrajini su napadi na tenkove u gornju polusferu gde je oklop najtanji. Ukrajinci dejstvuju tim oružjem na tenkove i oklopna vozila, što je bilo prisutno i pre rata u Ukrajini. - kaže Vojinović.

Spomenuo je letelicu srpske proizvodnje "Osica", koja je nastala primenom bojeve glave raketnog bacača M79 Osa.

- Eksploziv je postavljen na bespilotnu letelicu, odnosno daljinski upravljivu raketu. Ova letelica ima optiku i može se navoditi ka cilju. Nije linearne prirode kao protivoklopni bacač, već omogućava manevrisanje kako bi se ciljano gađala oklopna vozila u gornju polusferu gde su oklopi najtanji - rekao je Vojinović.

Ovo je originalni domaći proizvod koji je trenutno u razvoju. Pomoćnik ministra odbrane za materijalne resurse je najavio da će se sledeće godine ovo oružje uvrstiti u opremanje Vojske Srbije.

Petar Vojinović
foto: Kurir tv

- Ovo menja način ratovanja jer omogućava lakši pristup cilju umesto upotrebe granata. Ovi dronovi mogu da dosegnu visoke daljine, oko 15-20 metara, što nije toliko udaljeno i ne zahteva velike platforme, domete, gorivo, motore i slično, mogu da pokriju negde oko 50 kilometara... - rekao je.

Privatna firma razvija ova rešenja, a Vojno-tehnički institut, institut Ministarstva odbrane, takođe je razvio slične proizvode, uključujući i Osicu i manje multikoptere koji mogu nositi protivoklopne mine. Ovo je retko u vazduhoplovnoj industriji koju mi pokrivamo - konkurencija između privatnih i državnih firmi u razvoju te tehnologije je pozitivna na više načina.

02:55

NAPADAJU TENKOVE IZ GORNJE POLUSFERE, GDE SU OKLOPI NAJTANJI Gost Kurira o SRPSKOM DRONU UBICI: Ovo menja NAČIN RATOVANJA

- Vojska Srbije ima tri tipa dronova koji mogu izviđati, a mogu i nositi ubojna sredstva...

Ovo otvara nove mogućnosti za vojsku i inostranstvo zbog rata u Ukrajini i Izraelu i promene paradigme. Elektronika, nosivost i dizajn ovih letelica su sada mnogo jednostavniji nego pre 20-30 godina, kada se više koristile veće platforme poput aviona.

Tehnologija se stalno unapređuje što otvara mnogo raznovrsnih opcija u vojno- tehnološkom smislu.

Kurir.rs

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud

Bonus video:

00:39

AVIONI ĆE BITI MANJE BUČNI? Nakon žalbe građana na glasan zvuk vazduhoplova, formirana radna grupa koja traga za rešenjima

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track