MINISTARSTVO ZA RAD: Srbija jednaka za sve, hoćemo društvo bez ijednog oblika diskriminacije
Foto: Promo

Konferencija Svet u 2019.

MINISTARSTVO ZA RAD: Srbija jednaka za sve, hoćemo društvo bez ijednog oblika diskriminacije

OSI Informator -

Saglasno nastojenjima Vlade Republike Srbije da stvori moderno društvo u kome ne postoji nijedan oblik diskriminacije, Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja osobe sa invaliditetom posmatra kao ravnopravne članove društva, a položaj osoba sa invaliditetom kao pitanje ljudskih prava – rečeno je danas na konferencije Svet u 2019. godini, koja je održana u Narodnoj Skupštini Republike Srbije, na čijem je otvaranju govorio Zoran Đorđević, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

- Država će nastojati da buduća zakonska rešenja u oblasti rada obuhvate sve oblike radnog angažovanja koje donosi digitalna transformacija - izjavio je Đorđević.

foto: Promo

Biljana Barošević, pomoćnica ministra u Sektoru za zaštitu ospoba sa invaliditetom u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja kaže da prema rezultatima Popisa stanovništva iz 2011. godine, koje je objavio Republički zavod za statistiku, u Republici Srbiji živi 571.780 osoba sa invaliditetom, što predstavlja oko 8% ukupnog stanovništva.

- Ukoliko uzmememo u obzir stav Svetske zdravstvene organizicije, da broj osoba sa invaliditetom u odnosu na sveukupnu populaciju stanovništva iznosi 10 odsto, zaključuje se da u Republici Srbiji živi blizu 800.000 osoba sa invaliditetom – kaže Barošević i dodaje da se posebna pažnja posvećuje unapređenju položaja osoba sa invaliditetom, kao i da ministarstvo ulaže velike napore u razvoj saradnje sa udruženjima koja zastupaju interese svih kategorija osoba sa invaliditetom u Republici Srbiji.

- Ministarstvo na čelu sa ministrom Zoranom Đorđevićem sistemski pristupa i preduzima različite aktivnosti u cilju unapređenja položaja osoba sa invaliditetom u Republici Srbiji, nastojeći da svakoj grupaciji osoba sa invaliditetom omogući da izražava i realizuje svoje potrebe, da ima jednake mogućnosti i pravo na različitost. Ministarstvo je ustanovilo nov način rada sa savezima i udruženja osoba sa invaliditetom koji se ogleda u saradnji i aktivnom uključivanju osoba sa invaliditetom – ističe Barošević.

Povodom Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom, koji se obeležava 3. decembra, Ministarstvo je pokrenulo medisjku kampanju J=DNAKI kojom kroz promo spotove koji se emituju na TV programima sa nacionalnom frekvencijom šalje poruku da su svi građani Republike Srbije jednaki.

- Prvi put je pokrenuta i realizovana inicijativa Ministarstva za realizaciju emisije prigodnih poštanskih maraka i koverata sa sloganom J=DNAKI, kojima ovo Ministarstvo želi da uputi jasnu poruku da o svakom građaninu brine jednako. Takođe, sajt Vlade Republike Srbije prilagođen je osobama sa invaliditetom, što je od izuzetne važnosti, jer se sada osobe sa invaliditetom na zvaničnom sajtu Vlade mogu informisati o svim aktuelnim događajima i temama u državi – kaže Barošević.

foto: Promo

Ministarstvo je za naredni period definisalo je sledeće prioritete:

Povećanje pristupačnosti institucija od javnog značaja u svim gradovima i opštinama Republike Srbije,

Realizacija strateških projekata usmerenih na obezbeđivanje prostorno - tehničkih kapaciteta za rad udruženja,

Izrada strateških dokumenata - Strategije unapređenja položaja osoba sa invaliditetom u Republici Srbiji za period do 2024. godine, posebno imajući u vidu da su prvom Strategijom unapređenja položaja osoba sa invaliditetom u Republici Srbiji ustanovljeni ciljevi unapređenja položaja osoba sa invalidtetom za period od 2007-2015. godine.

- Kao što je naš predsednik Republike Srbije, gospodin Aleksandar Vučić rekao sve stvari polaze od jednog velikog sna. Sanjaćemo velike snove i u 2019. godini, jer sve što zamisliš možeš i da ostvariš – završila je Barošević.

Ministarstvo je realizovane streteške aktivnosti tokom prethodnih godinu dana:

  • realizacija 2.183 stimulativnih i inkluzivnih radionica za osobe sa invaliditetom;
  • 29 učešća na sportskim manifestacijama takmičarskog karaktera;
  • zvučna signalizacija na 509 semafora na 57 raskrsnica u svih 17 gradskih opština, čime je Beograd prvi grad u Evropi koji će omogućiti samostalno kretanje svim slepim i slabovidim osobama;
  • postavljenje 28 rampi na objektima javne namene i objektima udruženja osoba sa invaliditetom;
  • nabavka 30 ručnih komandi za vozače sa invaliditetom koje su potpuno besplatno ugrađene i atestirane licima sa povredom kičmene moždine.
  • 38 adaptacija, rekonstrukcija i opremanja objekata koje koristi 43 udruženja osoba sa invaliditetom na teritoriji 18 lokalnih samouprava.
  • razvoj e-platforma i android aplikacija za javno publikovanje podataka o pristupačnosti objekata javne namene.
  • 43 kancelarije za znakovne prevodioce u kojima su angažovani znakovni prevodioci u 43 lokalne samouprave.
  • obuku 43 čujućih lica za komunikaciju sa gluvim osobama (delegiranih od lokalnih organizacija u sistemu Saveza gluvih i nagluvih Srbije iz 30 lokalnih samouprava).
  • obuku za samostalno kretanje uz pomoć belog štapa i servise tiflopedagoške podrške slepim licima - učenje Brajevog pisma za Savez slepih Srbije i Savez slepih Vojvodine koji okupljaju 45 lokalnih udruženja u 43 lokalne samouprave.
  • Kupovinu Brajevih štampača i bebi alarma i aparata gluvim i nagluvim majkama.

Zapošljavanje osoba sa invaliditetom

Nacionalna služba za zapošljavanje sprovodi podsticajne mere za zapošljavanje osoba sa invaliditetom.

- U mere aktivne politike zapošljavanja u 2018. godini uključeno je 9.063 osoba sa invaliditetom, od toga 3.978 žena (obuke, javni radovi, sajmovi zapošljavanja, subvencije za zapošljavanje i slično). U 2018. godini broj slučajeva zapošljavanja osoba sa invaliditetom sa evidencije Nacionalne službe za zapošljavanje iznosio je 6.206, od toga 2.644 žena. Ministarstvo je primer dobre prakse, s obzirom da smo zaposlili osobe sa invaliditetom i uverili se da rade odlično, da su posvećeni i da daju dobre rezultate – kaže Barošević.

Nova radna mesta za osobe sa invaliditetom

U Republici Srbiji posluje 52 preduzeća za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom na području 22 lokalne zajednice.

Ukupan broj zaposlenih u preduzećima je 1.653 lica, od toga 1.095 osoba sa invaliditetom. Od ukupnog broja zaposlenih osoba sa invaliditetom 38,27% su žene.

U pogledu tržišne uloge, preduzeća proizvode više od 280 različitih proizvoda i pružaju više od 90 raznovrsnih usluga.

U poslednje dve godine značajno je povećanje broja novosnovanih preduzeća za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track